Za Veliku Kladušu rješenje nemaju. Kamp naselje Trnovi gdje su migranti privremeno smješteni je vodoplavno. Čekaju, kažu, lokalnu vlast da im ponudi novu lokaciju. I dodatna sredstva!

– Što se tiče migranata na podurčju Velike Kladuše, nažalost, nemamo nikakvo rješenje za njihov smještaj. Ako ne budemo dobili nikakvo rješenje od strane lokalne vlasti i podršku od Evropske komisije da ovo možemo finansirati, zaista ne znamo šta će se desiti – kaže šef Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter van der Overart.

U Bihaću su, kažu, novu lokaciju pronašli. U krugu fabrike Bira.

– Sutra se stavlja u funkciju prihvatni centar u krugu fabrike Bira, tako da ćemo sav onaj višak migranata izvan prihvatnog centra u starom Đačkom domu smjestiti u taj prihvatni centar – tvrdi ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan mektić.

Slično, optimistično Mektić je najavljivao i otvaranje vrata prihvatnog centra u kasarni Ušivak, nadomak Sarajeva. Ali, čekalo se četiri mjeseca. Nakon što je centar otvoren, bukvalno je preko noći, i popunjen. I to poslije migrantskih apsurdnih putešestvija posljednjih dan ili dva iz Sarajeva put Krajine vozovima i autobusima, i odmah prisilni povratak u Sarajevo, u centar Ušivak, kombijima. “Dopunili” su do maksimuma i centar u Delijašu.

Komesar policije Kantona Sarajevo Mevludin Halilović kaže da su sinoć zajedno sa Službom za poslove sa strancima izvršili premještanje migranata sa željezničke i autobuske stanice, njih oko 130. Dio njih je smješten u Ušivak, a dio u Delijaš u Trnovu.

Novi migranti su opet osvanuli na lokalitetu sarajevske autobuske i željezničke stanice. Muhamed (24) iz Pakistana,  bar tako piše na potvrdi kojom je iskazao namjeru podnošenja zahtjeva za azil, i njome obezbijedio zakonskih 15 dana, nezakonitih eventualno i duže, boravka u BiH – od odlaska u Italiju ne odustaje!

Muhamed priča da su im rekli da idu u kamp, ali da je on mali za sve njih.

– Kad odemo u kamp, vrate nas sa ulaza i kažu nema mjesta. I dalje spavamo u parku. Samo molimo vlasti da nas ne tjeraju, dok ne sačekamo porodice i prijatelje – kaže Muhamed.

I dok iz sna “probuđeni” bh. zvaničnici najavljuju više međusobne koordinacije i redukciju putovanja migranata na relaciji puno Sarajevo – prepuni Bihać i Krajina, akademska zajednica procjenjuje dodatnu eskalaciju s dolaskom nižih temperatura.

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta bezbjednosti u Sarajevu, kaže da su u ovom slučaju bh. institucije pokazale da su nespremne da se nose s ovim problemom.

– Mislim da će se situacija usložnjavati. Bojim se da će ti ljudi pokušati da na svoj način rješavaju smještaj i traže alternative prelaska u zemlje EU. Bojim se da će u narednom periodu biti još agresivniji – ističe on.

Iz Evropske unije u BiH, do sada je “ušlo” oko 7,5 miliona evra pomoći za smještaj i humanitarne potrebe migranata. Ka Uniji je teritorijom BiH od jugoistoka ka sjeverozapadu prošlo oko 20.000 migranata, bar onih registrovanih. Četiri hiljade, pet hiljada, šest hiljada ili više – zavisi koja institucija obavlja procjenu, trenutno ih je zaglavljeno u BiH. Naprijed ka Uniji ne mogu, nazad ka devastiranom Bliskom istoku – neće! A, zima ne čeka!