Svetoj liturgiji, koju je služilo bratstvo manastira Dobrun, prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, izaslanik predsjednika Srpske Milorad Kojić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Vuković, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, te predstavnici boračkih organizacija i Vlade Srbije.

Nakon liturgije služen je i parastos.

U Višegradu se danas održava i centralna manifestacija Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

U 12.00 časova predviđeno je polaganje cvijeća na centralni spomenik braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca u Višegradu, a zatim obraćanje zvaničnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992 do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Organizator obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.
kraj