Izvor: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta kazao je da je važno što srpsko rukovodstvo već pet godina obeležava tragediju srpskog naroda na najvišem državnom nivou.

Linta je rekao da je zločina bilo na svim stranama, kao i da je preduslov za trajni mir da se uspostave isti standardi za sudjenje za ratne zločine i da se jednako poštuju sve žrtve i hrvatske, srpske, bošnjačke i albanske.

Naveo je i da bi srpsko tužilaštvo trebalo da počne konačno da procesuira brojne zločine nad Srbima i da podiže optižnice protiv pripadnika hrvatske vojske i policije.

“Naša država bi trebalo da osnuje i memorijani centar srpskih žrtava devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije i da razvija kulturu sećanja na stradale sunarodnike”, rekao je Linta.

Ocenio je da je je porazna činjenica da se Hrvatska 24 godine od Oluje nije sučila sa svojom zločinačkom prošlošću i što Evropska unija ćuti na takvo ponašanje Hrvatske.

Dragana Đukić iz Udruženja “Suza” kazala je da je najteže ljudima koji su pored napuštanja doma i egzstencijane borbe izgubile članove porodice, i koji i dalje žive u bolu i neizvesnosti jer nisu našle njihove posmrtne ostatke.