“Šokirani smo vijestima o smrti Kobija Brajanta i njegove kćerke Đijane. Kobi je bio ambasador košarke, legenda i globalna ikona. Bio je voljen i posvećen otac. NJegova zaostavština prevazilazi košarku i naša organizacija je odlučila da dres Dalasa sa brojem 24 više nikad niko ne nosi”, navodi se u saopštenju.

Najbolji srpski sportista Novak Đoković oglasio se povodom tragedije koja je zadesila porodicu Brajant, naglasivši da iskreno tuguje zbog ove tužne vijesti.

“Kobi mi je bio veliki mentor i prijatelj. Ti i tvoja ćerka ćete živjeti zauvijek u našim srcima. Ne postoje riječi kojima bih opisao svoje saučešće porodici Brajant i svim porodicama koje pate zbog ove tragedije. Počivaj u miru, prijatelju”, napisao je Đoković na Tviteru.

Generalni menadžer Sakramento Kingsa Vlade Divac oprostio se od tragično poginulog Brajanta, jednog od najboljih košarkaša svih vremena, navodeći da je “Kobi inspirisao ljude širom svijeta”.

“Kobi je veoma volio košarku i svoju porodicu. Dok razmišljam o njegovoj nevjerovatnoj zaostavštini, sjećam se njegovog takmičarskog duha i toga da je milione ljudi širom svijeta inspirisao. Kao otac, gubitak Đijane je poražavajući. Srcem sam uz Vanesu, njihove kćerke i sve one koji su pogođeni – napisao je Divac na Instagramu.

Košarkaška legenda Majkl DŽordan oglasio se saopštenjem preko svoga menadžera i rekao da mu je Kobi bio kao mlađi brat.

“Volio sam Kobija, bio mi je kao mlađi brat. Često smo razgovarali i nedostajaće mi naši razgovori. Bio je veliki takmičar, jedan od velikana ove igre”, napisao je DŽordan.

Predsjednik SAD Donald Tramp napisao je na Tviteru da je smrt Kobija Brajanta strašna vijest.

Saučešće je izrazio i bivši predsjednik SAD Barak Obama, ističići da je Kobi bio legenda i da je tek počinjao drugi čin u životu.

“To što je poginula i njegova ćerka, posebno nas potresa kao roditelje. Mišel i ja se molimo za vas i šaljemo ljubav Vanesi i cijeloj porodici Brajant”, napisao je Obama.

Zgrada gradske skupštine u Los Anđelesu obojena je u purpurnu boju kako bi odali počast čoveku poslije čije smrti mnogi kažu da Los Anđeles više neće biti isti.

U helikopterskoj nesreći nedaleko od Los Anđelesa u kojoj je poginuo legendarni košarkaš američke “En-Bi-Ej” lige Kobi Brajant život je izgubila i njegova trinaestogodišnju kćerku i još sedam osoba.

Helikopter “Sikorski-76” srušio se usljed magle u brdovitom području izvan Kalabasasa u saveznoj državi Kalifornija na oko 65 kilometara jugozapadno od centra Los Anđelesa.

Nakon nesreće izbio je požar niskog rastinja koji je ugašen nakon sat vremena.

Američki košarkaš Kobi Brajant rođen je 1978. godine u Filadelfiji.

Bio je najbolji strijelac u istoriji Lejkersa. Sa reprezentacijom SAD osvojio je dvije zlatne Olimpijske medalje, 2008. i 2012. godine.

Sa 34 godine i 104 dana Brajant je postao najmlađi košarkaš, koji je u NBA ligi postigao 30.000 poena.

Brajant je 29. novembara 2015. godine zvanično saopštio da će sezona 2015/2016. biti njegova poslednja, nakon 20 godina igranja u NBA. U svojoj poslednjoj utakmici u NBA ligi, 13. aprila 2016. protiv Jute, postigao je 60 poena.

U subotu uveče na trećem mjestu liste strijelaca po broju poena, pretekao ga je Lebron DŽejms, čemu je Kobi posvetio i posljednju objavu na društvenoj mreži Tviter.