U djelu “Onamo namo – portreti i pjesme” kroz memoarske i pjesničke ispovjesti o posebnim ljudima, prilikama i neprilikama, srpskoj tradiciji i sudbini, akademik Matija Bećković odužuje se svima koji su obilježili njegov život, od kojih mnogi, nažalost nisu među živima.

– Bio sam danas ovdje u bijljinskoj Gimnaziji, oni su na zidu napravili čitav ikonostas naših velkana, a ja sam ih nekolicinu poznavao – Ćopića, Andrića, Crnjanskog, Desank… Јa sam ih sve znao i mogu da zamislim kako to izgleda nekom dječaku kad vidi nekog ko je ponavao sve te ljude – kaže Bećković.

Bijeljinci su slušali o Branku Miljkoviću, Јovanu Dučiću, Stanislavu Vinaveru, Svetom Јustinu Popoviću, Lazi Kostiću. Poezija se, prema riječima Bećkovića, i dalje trudi da vrati ljubav i vjeru među ljude. Djelo počinje poemom o rodnoj Senti, a završava poemom “Onamo namo”.

– Kralj Nikola je rekao “Onamo, namo, onamo iza brda”, a ja sam rekao “Onamo namo iza svih vremena i vasiona” – kaže Bećković.

Knjiga “Onamo, namo” u čijem su podnaslovu portreti i pjesme, objavljena je u izdanju Kompanije Novosti.

Bećković u ovoj zbirki, kroz portrete savremenika i prijatelja, na najdublji način slika sebe. Sve tri knjige ilustrovao je slikar Predrag Dragović.