Prema programu obilježavanja, autobusi će sa građanima iz Bijeljine za Tuzlu krenuti u 8.30 časova.

Na Brčanskoj malti u Tuzli od 10.00 do 11.00 časova predviđena je mirna šetnja sa cvijećem i vjerski pomen.

Nakon toga je planiran povratak u Bijeljinu na gradsko groblje Pučile, gdje će kod spomen-kosturnice u 12.30 časova biti služen parastos i položeni vijenci i cvijeće, dok je za 12.45 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju će prisustvovati delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju čine narodni poslanici Milutin Tasovac, Tomica Stojanović, Milan Dakić i Diko Cvijetinović.

Obilježavanje 30 godina od “Tuzlanske kolone” organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Napad na 92. motorizovanu brigadu ЈNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna”, izvršen je iz zasjede.

Kolona ЈNA je trebalo da napusti tuzlansku kasarnu prema prethodno postignutom dogovoru.

“Tuzlansku kolonu”, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je ranije da su muslimanske snage izvršile mučki napad na kolonu ЈNA mimo Ženevske konvencije i svih međunarodnih oblika pravne regulative rata.

On je naeo da je za ovaj zločin na godinu i šest mjeseci zatvora osuđen Ivan Koler, i to ne zbog napada na “Tuzlansku kolonu”, već za maltretiranje zarobljenih i ranjenih vojnika.