Foto: RTRS

On je ocijenio da je taj zastoj nepotreban, navodeći da čak ni opredjeljenje BiH za integraciju u EU nije uspjelo da otkloni stare pozicije određenih političkih subjekata, prije svega bošnjačkih, što je dovelo do širokog zastoja BiH u izvršavanju ustavnih i zakonskih obaveza.

Podsjetivši da će danas u EU biti predstavljen Paket proširenja Evropske komisije za ovu godinu, Dodik je rekao da je zahvalan EU i Evropskoj komisiji na predanom radu što se tiče puta BiH ka EU, ali da su šanse u BiH propuštene zbog jalovih političkih nadmetanja.

“Jasan je bio stav Evropske komisije da se riješi pitanje formiranja vlasti na svim nivoima, ali od svega toga ništa se nije desilo”, napomenuo je Dodik u izjavi novinarima u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dodik je naglasio da je sva ta apatična situacija u BiH proizvedena zato što, prije svega, bošnjačka politika želi da spriječi Srbe i Republiku Srpsku da na legitiman način budu predstavljeni na nivou BiH, iako je Srpska odmah nakon izbora formirala stabilnu vlast i krenula u izvršavanje svih svojih obaveza.

“Republika Srpska danas ima svoju ekonomsku politiku, usvojenu još krajem prošle godine, ima budžet, što se ne može reći za organe na nivou BiH koji funkcionišu u uslovima privremenog finansiranja, bez naznaka o tome na koji način bi mogao da bude usvojen i donesen budžet”, rekao je Dodik.

On je ponovio da bi Savjet ministara trebalo vratiti u funkciju pomoćnog organa Predsjedništva BiH, kako je to Ustavom predviđeno.

“To bi bilo ono što je legitimno i legalno. Sve drugo je urađeno na bazi manipulisanog kompromisa koji je tražen i nametnut od međunarodne zajednice i sada vidimo kako to izgleda”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da je Srbima onemogućeno da u sadašnjem Savjetu ministara imaju legitimne predstavnike, nego su tamo ljudi koji rade za neke svoje interese i mentore, a sigurno ne rade za srpski narod.

“Neko želi da onemogući legitimno predstavljanje Srba, a taj neko je bošnjačka politička elita koja je okupljena oko SDA, koja izmišlja priču oko raznih pitanja, kao što je NATO”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je stranka i politička grupacija koju predvodi spremna da odmah završi konstituisanje vlasti na nivou BiH, ali bez ikakvih uslovljavanja, i da se bavi svim pitanjima u BiH, pa i pitanjem NATO-a.

“Ali to ne može da bude prejudicirano i ne može da bude pretpostavljeno formiranju zajedničkih institucija BiH”, poručio je Dodik.

On je istakao i da za saradnju sa NATO-om treba nova struktura vlasti u BiH, ali saradnju kakvu ima Srbija.

“Naći ćemo načina na koji ćemo razviti saradnju sa NATO-om kakvu ima danas Srbija i spremni smo da pratimo tu saradnju koju ima Srbija”, ponovio je Dodik.