Foto: RTRS

Glavna tema razgovora trebalo bi da budu stabilnost i razvoj zapadnog Balkana.

Sastanku će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Njemački mediji su ranije javili da Merkelova i Makron sa gostima žele da razgovaraju o aktuelnim izazovima u regionu, posebno o odnosima Beograda i Prištine.

Komesar EU za proširenje Јohanes Han izjavio je ranije da glavni cilj ovog sastanka treba da bude rješenje blokade dijaloga između Beograda i Prištine.

Vučić je juče rekao kako vjeruje da će Merkelova i Makron na sastanku u Berlinu pronaći balansirani pristup kako da se problemi između Beograda i Prištine riješe u budućnosti.

Tokom dvodnevnog boravka u Berlinu, Vučić će imati odvojene susrete sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, predsjednikom Odbora za evropske poslove u njemačkom Bundestagu Ginterom Krihbaumom i poslanikom Bundestaga Јohanom Vadepulom, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Njemačka i Francuska su pokretači berlinskog procesa, koji je počeo 2014. godine s ciljem stabilizacije bezbjednosti i poboljšanja političkih i ekonomskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana – Albanijom, BiH, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Srbijom.