Zvanicama će se prigodnom besjedom obratiti predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Riječi dobrodošlice uputiće, kao domaćin ovog prijema, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Prema do sada potvrđenim najavama, prijemu će prisustvovati predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, potpredsjednici skupština Srbije i Republike Srpske, ministri u vladama Srbije i Srpske i ostali zvaničnici Srbije i Srpske.

Prijemu će prisustvovati predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, ugledne ličnosti iz svijeta kulutre, umjetnosti, nauke, prosvjete, privrede i sporta Srbije i Republike Srpske i veliki broj zvanica i gostiju.

U umjetničkom dijelu programa učestvovaće Gudački sastav Banjalučke filharmonije i vokalne umjetnice Valentina Milekić, Kristina Ivanović i Ana Marković Malbaša.

Peti prijem koji u Beogradu ovim povodom priređuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji zakazan je za 18.00 časova u Starom dvoru /Skupština grada Beograda/.

Prenos na programu RTRS-a i našem portalu.

Danas se navršilo 27 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Skupština srpskog naroda u BiH, koja je osnovana 24. oktobra 1991. godine nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH, donijela je desetak konstitutivnih akata koji su bili ustavnopravna osnova za stvaranje Republike Srpske, ali dva su najbitnija – Deklaracija o proglašenju Republike Srpske i Ustav Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda BiH Deklaraciju je donijela 9. januara 1992, a Ustav 28. februara te godine.