Foto: SRNA

Riječ je o prvoj kabinskoj gondoli na Jahorini, koja ima 36 kabina, od kojih je jedna VIP. U svaku kabinu može se smjestiti maksimalno 10 lica, dok je kapacitet gondole 2.700 skijaša na sat, što će dodatno povećati brzinu prevoza gostiju do vrha planine.

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan LJevnaić rekao je da je na Jahorini ovog ljeta uloženo više od 33 miliona KM i da je ponosan na sve urađeno.

On je naveo da je, osim gondole ispod koje su tri nove staze, urađen novi ski lift kapaciteta 1.200 skijaša, pet kilometara rasvete da bi skijaši mogli da skijaju noću, ski-kapija da bi skijaši brže ulazili na žičare, dvije nove staze za početnike, restoran na vrhu planine i potpuno nova infrastruktura kada je riječ o naplati karata.

LJevanić je istakao da “Jahorina” spremno ulazi u novu sezonu sa puno novih projekata i da prezentacija u Beogradu nije slučajna jer više od 50 odsto skijaša dolazi iz Srbije, tako da je ovo tržište veoma važno.

On je zahvalio srpskom članu Predsjedništva BIH Miloradu Dodiku, koji je podržao olimpijski centar “Jahorina” i bez čije podrške ne bi bili ostvareni rezultati na Jahorini.

LJevanić je podsjetio da je otvaranje gondole na Jahorini zakazano za 30. novembar uz koncert Saše Matića, a da će sedam dana kasnije biti veliki ski-opening, kada će nastupiti velika svjetska zvijezda Brajan Feri.

Prema njegovim riječima, popunjenost kapaciteta u decembru je 90 odsto i svi paketi su rasprodati.

LJevnać je rekao novinarima i da je on inicirao izgradnju gondole u Beogradu, dok je bio direktor “Skijališta Srbije” prije pet godina, te da to smatra dobrim projektom budući da gotovo svaki gradu regionu ima urban-transport gondolu.

“Mislim da je gondola dobra za grad Beograd, jer puno gradova u regionu ima urban-transport gondole koje imaju puno prednosti, od ekologije, rasterećenja javnog transporta, do turističkog aspekta. Zaista mi je drago da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podržava takav projekat”, rekao je LJevnaić.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović zahvalio je svima koji su nastojali da Jahorina, kao turistička destinacija Republike Srpske, bude dostupna svima koji žele da odmor provedu na olimpijskoj ljepotici.

On je istakao i da je Vlada Republike Srpske odnosom i izdvajanjem sredstava za sve što se radi na Jahorini jasno pokazala šta je ova planina kao turistički proizvod u Srpskoj.

Promocija jahorinske gondole u Knez Mihailovoj trajaće do ponedjeljka, 14. oktobra, a u tom periodu zainteresovanima će biti podijeljene brošure, na poklon će dobiti bandane i jednodnevne vaučere za skijanje, a pomoću uređaja za virtuelnu realnost i putem aplikacije moći će da osjete kako se skija na Jahorini.

Tokom promocije biće organizovana i nagradna igra, a najsrećniji će osvojiti sedam dana skijanja na Jahorini.

Nakon Beograda, promocija će od 17. do 21. oktobra biti održana u Novom Sadu na Trgu slobode, a planirana je i promocija u Beču.

Ovo je jedan od značajnijih projekata za Jahorinu, jer će, zahvaljujući gondoli, biti eliminisane gužve u zimskoj sezoni, biće rasterećena centralna staza na planini, a gondola će raditi i u ekstremnim uslovima – pri velikim vjetrovima i magli.

Gondola, za čiju je izradu zadužena italijanska kompanija “Lajtner”, radiće i kada druge instalacije ne mogu, što je bio jedan od osnovnih preduslova za njenu izgradnju i ideja vodilja kada je ova investicija planirana.

Današnjoj promociji, osim LJevnaića i Cicovića, prisustvovao je i predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek.