Knjiga “Bitka za Srebrenicu – rat za civlizaciju” autora Dušana Pavlovića biće dobra osnova za rad međunarodne komisije za Srebrenicu koja treba da odgovori na to šta se dešavalo u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, zato što je svaki argument u ovom djelu potkrijepljen materijalnim dokazima i dokumentacijom, rekao je direktor Republičog centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

On je na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, gdje je danas predstavljeno ovo izdanje Republičog centra, istakao da knjiga najbolje dokumentuje šta se zaista desilo u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

Kojić kaže da knjiga “Bitka za Srebrenicu – rat za civlizaciju” predstavlja trajni dokument koji svjedoči o borbi za istinu i pravdu jer se pravda ne ostvaruje samo preko pravosudnih institucija, već upravo publikovanjem onoga što se dešavalo.

“Pokušaj nametanja jednostrane slike da je juli 1995. godine samo ono što se dešavalo u Srebrenici, nanio je ogromnu štetu srpskom narodu, ne samo kroz pravosudne procese, već i kroz stigmatizaciju koja je naročito bila prisutna djelovanjem Bošnjaka prema međunarodnoj zajednici”, rekao je Kojić.

On je napomenuo da se vidjelo da je međunarodna zajednica htjela da prikrije svoju ulogu u događima u Srebrenici.

Kojić je istakao da se publikovanjem ovakvih izdanja i predočavanjem istine o tome šta se dešavalo čuva svaka žrtva koja je pala za Republiku Srpsku, a njih je 29.700.

Autor Dušan Pavlović kaže da je cilj knjige da se sva dešavanja o kojima se u njoj govori prebace “iz sfere spekulacija u sferu činjenica”.

Govoreći o djelu “Republika Srpska u odbrambeno-otadžbinskom ratu”, koje je danas, takođe, predstavljeno na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, Kojić je rekao da ova istoriografska knjiga posvećena ratnim dešavanjima iz devedesetih godina prošlog vijeka.

Prema njegovim riječima, djelo govori i o formiranju Vojske Republike Srpske i proglašenju Republike.

“S druge strane, knjiga govori i o značajnim mirovnim konferencijama i pregovorima koji su se odvijali u to vrijeme i o završetku otadžbinskog rata”, naveo je Kojić.

On je istakao da su autori knjige devet mladih istoričara koji su prepoznali značaj postojanja i očuvanja Republike Srpske koja je, kako je naveo, danas ugrožena više nego ikada.

“Knjiga treba da bude dokument i da generacijama koje dolaze predoči ono što se dešavalo i da oni shvate koliko je važno da očuvamo ono što je krvlju stečeno”, rekao je Kojić.

Autori ovog djela su Dragoslav Ilić, Marko Јanković, Milena Mihaljević, Boris Radaković, Predrag Lozo, Mirko Cvijanović, Neđo Malešević, Dušan Pavlović i Јovica Rudić.