U prvoj polovini ove godine Srbija je ostvarila rast BDP od 4,85 posto, čime se svrstala među najbrže rastuće ekonomije u Evropi, izjavila je Brnabić i predočila da očekuje da do kraja godine rast bude iznad četiri posto.

Brnabić je najavila da će u naredne tri godine Vlada Srbije, uz pomoć Svjetske banke, uložiti 60 miliona eura u IT sektor, pokretanje inovacionih kompanija i naučne projekte.

Ona je napomenula da su javne finansije Srbije stabilizovane, pošto je ovo treća godina za redom u kojoj ostvaruje suficit u budžetu, uz smanjeni javni dug ispod 60 posto, u čemu je, prema riječima srbijanske premijerke, bolja od većine članica EU.

Centralna tema dvodnevnog Samita 100 koji okuplja biznismene jugoistočne Evrope je digitalna transformacija i kako da region iskoristi 4. industrijsku revoluciju.

Govoriće se i o realizaciji regionalnih projekata, zaustavljanju odliva mozgova, kao i fleksibilnosti tržišta radne snage i energetskoj efikasnosti.

Samit 100 okuplja najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije.