U prvoj polovini ove godine Srbija je ostvarila rast BDP od 4,85 posto, čime se svrstala među najbrže rastuće ekonomije u Evropi, izjavila je Brnabić i predočila da očekuje da do kraja godine rast bude iznad četiri posto.

Brnabić je najavila da će u naredne tri godine Vlada Srbije, uz pomoć Svjetske banke, uložiti 60 miliona eura u IT sektor, pokretanje inovacionih kompanija i naučne projekte.

Ona je napomenula da su javne finansije Srbije stabilizovane, pošto je ovo treća godina za redom u kojoj ostvaruje suficit u budžetu, uz smanjeni javni dug ispod 60 posto, u čemu je, prema riječima srbijanske premijerke, bolja od većine članica EU.

Centralna tema dvodnevnog Samita 100 koji okuplja biznismene jugoistočne Evrope je digitalna transformacija i kako da region iskoristi 4. industrijsku revoluciju.

Govoriće se i o realizaciji regionalnih projekata, zaustavljanju odliva mozgova, kao i fleksibilnosti tržišta radne snage i energetskoj efikasnosti.

Samit 100 okuplja najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

2 KOMENTARI

  1. Pocela je rasprodaja preostale srbske imovine bivsim YU republikama i Albaniji!!! Krupna i vredna preduzeca i velika imovinaje otisla u ruke stranaca, a ono sto je preostalo, ocerupace nasi “susedi”! Dolazi vreme kada ce nas siromasni narod da radi za albance. Uzas!

  2. Evo kako Srbija investira u strane investitore, a sada i u bivse YU republike koje su proterale i pobile srbski narod!Ekonomska politika koja se ogleda u davanju subvencija stranim investitorima a sada i nasim susedima (bivsim YU republikama!?) za nova radna mesta, podrazumeva da vlada Srbije UPORNO daje novac od svojih poreznika (naroda!) u dzepove prebogatih stranih firmi i sada i hrvatima, slovencima….Logicno pitanje: ko zapravo investira u Srbiju? Oni u Srbiju ili Srbija u njih?? NIJEDNA drzava u svetu ne daje ovoliko podsticaja stranim i susednim investitorima kao srska (??) vlada! Drzava ima veoma neefikasan pravni sistem, jako lose poslovanje, neefikasan javni sektor, drugim recima propala drzava! Umesto da se taj novac usmeri u podsticanje domacih investitora i domace ekonomije. Samo u 2015.god. drzava je dala subvencije za 23 strtane kompanije u iznosu od 117, 775, 636 miliona eura!Velika vecina tih kompanija nije nikad ni pocela sa radom, a onaj mali deo koji je radio je zaposlio bio samo 300 radnika. Srija daje besplatno zemljiste, ukinu im takse, (domace firme sve to placaju?!), dobiju suvencije za zaposljavanje (10.000 eura za svakog radnika!), sto je u stvari besplatna radna (robovlasnicka radna snaga) snaga i druge pogodnosti. Zasto to srbska vlada radi? Zasto sredstva iz budzeta ne ulazu u pokretanje domace proizvodnje i zaposljavanje naseg naroda? EU gleda na Srbiju kao na modernu koloniju u kojoj primenjuje najsurovije metode!

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime