„Prvi vozovi ruskih vojnika koji čine regionalnu vojnu grupaciju stigli su u Belorusiju“, navodi u saopštenju Ministarstvo odbrane Belorusije, ne precizirajući broj ruskih vojnika koji su raspoređeni u toj grupi.

Ministarstvo je objavilo slike vojnih vozova i kamiona, kao i ruske vojnike koje dočekuju žene u folklornoj nošnji noseći hleb i so, kao znak dobrodošlice.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko optužio je u ponedeljak Poljsku, Litvaniju i Ukrajinu da pripremaju „terorističke“ napade i „ustanak“ u Belorusiji i najavio raspoređivanje te regionalne vojne grupacije.

Beloruske vlasti su navele da su te snage samo defanzivne i da imaju za cilj da obezbede granicu.

To novo raspoređivanje snaga dolazi u trenutku kada Minsk optužuje Kijev da priprema ofanzivu, a to izaziva bojazan od beloruske direktne intervencije u sukobu u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je ove nedelje Moskvu da želi da „uvuče Belorusiju u rat“ i pozvao na međunarodnu posmatračku misiju na granici između Ukrajine i Belorusije.

Belorusija, saveznik Rusije u sukobu sa Ukrajinom, već je pozajmila svoju teritoriju ruskoj vojsci za ofanzivu na Ukrajinu, ali beloruska vojska do sada nije učestvovala u borbama na teritoriji Ukrajine.