Glavni odbor SDS-a zasjeda u stranačkim prostorijama u Banjaluci, a izjave za medije predviđene su po okončanju sjednice.

Uoči sjednice nije bilo izjava funkcionera SDS-a.

Ispred stranačkih prostorija u Banjaluci razišla se i grupa od pedesetak članova i simpatizera SDS-a koji su pružili podršku Govedarici i izrazili protivljenje saradnji i eventualnoj koaliciji sa SNSD-om.

Bjelica je najavio ranije da će na sjednici Glavnog odbora biti riječi o tome kojim pravcem će krenuti SDS i da li će razgovarati sa ostalim političkim partijama u vezi sa zajedničkim učešćem u vlasti na nivou BiH, entiteta i eventualno gdje je potrebno sa lokalnim zajednicama.

On je rekao da članovi Predsjedništva SDS-a, koji se zalažu za razgovore sa SNSD-om i ostalim partijama kada je u pitanju interes Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, imaju snažnu podršku Beograda i Srpske pravoslavne crkve, te da se lično zalaže za te razgovore.

Beogradske “Večernje novosti” navode da bi Govedarica mogao da izazove raskol u partiji, u pokušaju da se održi na sadašnjoj poziciji i spriječi stvaranje srpske koalicije sa SNSD-om u parlamentu BiH.