Organizatori akademije, koja će početi u 20.00 časova, su SPC, Vlada Republike Srpske, opština Višegrad i Andrićgrad.

Sveštenik Aleksandar Topalović rekao je ranije da je ovo prva manifestacija u nizu i da će sljedeće biti održane na Palama, Foči, Istočnom Sarajevu i Zenici.

On je naveo da će besjednici na svečanoj akademiji biti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dimitrije Ćeranić.

– U kulturnom programu učestvovaće Hor Srbadija iz Bijeljine, kamerni hor Muzičke akademije za crkveno pojanje iz Istočnog Sarajeva i Hor Sloga iz Sarajeva koji je osnovan 1888. godine – rekao je Topalović.

Prema njegovim riječima, na skupu će učestvovati i renomirani dramski glumac iz Beograda Lazar Dubovac, koji će govoriti Žičku besjedu Svetog Save i pjesme posvećene osnivanju Crkve i njenom uticaju na srpski narod.

Topalović je dodao da će u petak, 28. juna, na Vidovdan, povodom slave Hrama Svetog cara Lazara u Andrićgradu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju od 9.00 časova, nakon koje će uslijediti lomljenje slavskog kolača.

Osveštanje temelja za zvonik pored Hrama predviđeno je u 11.00 časova, nakon čega će ulicama grada proći litija, a na Trgu palih boraca biće služen parastos svim poginulim srpskim borcima.