On je dodao da su očekivali da će film biti gledan, ali ne i ovakvu reakciju publike.

Glumac Miloš Biković kaže da mu je drago što je u ovom filmu napravio prve producentske korake, te da je najveći dio posla uradio režiser Miloš Avramović, jer je dugo “sanjao” ovaj film i spremao ga, kao režiser i scenarista.

“San svakog glumca je da eksperimentiše i da ima različite uloge. Kinematografija je skup sport, kod nas neisplativ i nemate mogućnosti da eksperimentišete i da pravite različite žanrove”, naveo je Biković.

On je istakao da je srpski režiser Emir Kusturica atipičan u domaćoj kinematografiji jer je slobodan čovjek koji ne robuje, ni duhu vremena, ni određenim režimima, već je vjeran istorijskom nasljeđu i svojoj ljudskoj prirodi.

“NJegov rad podržavam i cenim, ugledam se na njega kao umetnika i to je čovek koji se kod nas ne pojavljuje često, već samo kad je potreban”, istakao je Biković.

Glumica Jovana Stojiljković kaže da joj je drago što joj je, kao predstavniku nježnije strane, povjerena uloga u akcionom muškom filmu.

“Čast mi je što sam igrala u filmu sa glumačkim velikanima. Nebojša Glogovac i ja smo mnogo radili u pozorištu i on nas je svojim radom mnogo zadužio”, rekla je Stojiljkovićeva.

Osim Bikovića i Stojiljkovićeve, u filmu igraju Miodrag Radonjić, Dragan Bjelogrlić, Miloš Timotijević, Srđan Todorović, Bogdan Diklić, Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristo Šopov i Ivajlo Zaharijev.

Film, rađen prema scenariju Petra Mihajlovića, govori o organizovanom kriminalu, dilovanju droge, krađi automobila…

“Južni vetar” oslikava drugu stranu momaka sa beogradskog asfalta, kao i život jedne generacije koja nije lično iskusila devedesete godine 20. vijeka, ali su se tragovi tih paklenih godina i te kako osjetili u njihovim životima.