Foto: RTRS

U odgovoru Tužilaštva BiH na pitanje Srne da li su preduzete mjere u vezi sa prijetnjama smrću Dodiku, o čemu ih je obavijestila Agencija za istrage i zaštitu BiH 1. avgusta, nije navedeno više podataka.

U SIPA su 19. avgusta rekli Srni da su preduzeli potrebne mjere na utvrđivanju svih relevantnih činjenica u vezi sa prijetnjama smrću Dodiku u komentarima na portalu BN televizije i o preduzetim mjerama obavijestila Tužilaštvo BiH.

Iz ove agencije podsjećaju da su 30. jula primili informaciju MUP-a Republike Srpske kojom su obaviješteni o članku objavljenom na portalu BN televizije i komentaru sa prijetećim sadržajem koji je upućen srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku od NN lica pod pseudonimom “Romanija”, nakon čega su preduzete potrebne mjere na utvrđivanju relevantnih činjenica o ovoj informaciji.

Iz SIPA dodaju da nastavljaju aktivnosti na utvrđivanju svih relevantnih činjenica u konkretnom slučaju, ali da, radi zaštite preduzetih i planiranih mjera, ne mogu otkriti više detalja.

MUP Republike Srpske je odmah preduzeo mjere nakon što su 23. jula na portalu BN televizije objavljeni komentari u kojima je Dodiku prijećeno smrću, te o tome obavijestio i SIPA, u čijoj je direktnoj nadležnosti ovaj slučaj.

Na ovom portalu ispod jednog teksta postavljen je prijeteći komentar koji su administratori kasnije uklonili.

Među njima je bio i komentar autora pod pseudonimom “Romanija” sljedećeg sadržaja: “Vukane kapu ti skidam. Da ti Bog podari zdravlje i dug život. Malo je tako poštenih ljudi. A Dodika jedino metak može skinuti sa čela Republike Srpske i napaćenog naroda. Molim Boga da se neko nađe i da ga upuca da čitav narod oslobodi okova i lanaca. Nema druge, izgleda”.

Tek nakon što su objavljeni tekstovi o upućenim prijetnjama Dodiku, ovaj komentar je izbrisan sa portala BN televizije, ali je nastavljena istraga kako bi bilo utvrđeno ko je autor komentara.

Interesantno je da se povodom prijetnji srpskom članu Predsjedništva BiH posredstvom portala BN televizije nije oglasilo nijedno udruženje novinara u BiH.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime