– Prijedlog za određivanje pritvora biće upućen Sudu BiH nakon ispitivanja osumnjičenih zbog opasnosti od bjekstva i da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto – saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Osumnjičeni, koji su lišeni slobode, pod istragom su i terete se da su duži period vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet opojnih droga sa područja zapadnog Balkana prema zemljama EU, kao i sa područja zemalja EU prema BiH i zemljama regiona.

– Prema prikupljenin dokazima, osumnjičeni su povezani sa organizovanim kriminalnim grupama koje djeluju u zemljama regiona, narušavajući bezbjednost građana i vladavinu prava – dodaje se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH zahvalilo je instituciji Evropola za saradnju u ovoj složenoj operaciji, kao i partnerskim policijskim i pravosudnim institucijama u zemljama regiona i policijskim agencijama koje su realizovale akciju na području oba entiteta u BiH, uključujući MUP Republike Srpske, Agenciju za istrage i zaštitu, MUP-ove Tuzlanskog i Kantona Sarajevo.