U intervjuu za poljski dnevnik “Gazeta viborča” Tusk je sugerisao da je moguće održati novi referendum o “Bregzitu” na osnovu ranijih presedana jer su u toj zemlji već održana dva plebiscita o Evropi.
Prvi je održan 1973. godine o ulasku u tadašnju Evropsku ekonomsku zajednicu, a potom 1975. godine o ostanku u toj zajednici.
“Ukoliko je 2016. godine bilo moguće promijeniti odluku donijetu 1975. godine, onda isto tako treba da bude moguće održati drugi referendum o `Bregzitu`”, kaže Tusk, koji je često izražavao žaljenje zbog ishoda referenduma na kojem je 53 odsto Britanaca bilo za izlazak, a 48 odsto protiv.
Prema njegovim riječima, prava diskusija o posljedicama “Bregzita” počinje ne prije ili tokom kampanje, već nakon referenduma i da bi rezultati, kada bi plebiscit danas bio održan, bili mnogo drugačiji.
On je istakao da je paradoksalno to što je “Bregzit” pokrenuo proevropski pokret u Velikoj Britaniji.

U britanskom parlamentu u tri navrata nije ratifikovan sporazum koji je premijer Tereza Mej postigla sa EU o “Bregzitu”. EU je zbog toga dozvolila odgađanje “Bregzita” do kraja oktobra.