Bisera Turković (Foto: Al Jazeera Balkans/screenshot YouTube)

Ovo se navodi u specijalnim informacijama i izvještajima Uprave bezbjednosti takozvane Armije BiH pod oznakom “strogo povjerljivo” u čijem posjedu je “Glas Srpske”.

Prema istom izvoru, u strogo povjerljivoj informaciji od 11. oktobra 1993. godine, koju je potpisao tadašnji načelnik Uprave bezbjednosti Jusuf Jašarević, navodi se da je 2. oktobra 1993. formiran “Mobilni odred” 10. brdske brigade u čijem sastavu je 100 boraca biranih po posebnim kriterijumima.

“Odred je podijeljen u vodove i obučava se za izvršenje zadataka u ulozi jurišnih udarnih jedinica. U jedinici se podstiče vjerski fanatizam, oznaka jedinice je stilizovana zastava SDA sa natpisom ‘Alahu-ekber’, tako da su borci prilikom posjete gospođe Bisere Turković komandi ove brigade morali uzvikivati ‘Alahu-ekber’ i ‘La ilahe ilalah'”, ističe se ovoj informaciji.

U informaciji od 12. oktobra 1993. navodi se da će jedinica po vodovima biti na petodnevnoj obuci na Igmanu, a “nije isključen i odlazak u Hercegovinu ili srednju Bosnu na navikavanje na krv”.

U drugom strogo povjerljivom izvještaju od 24. oktobra iste godine navodi se da je “sredinom oktobra u Sarajevu boravio Sead Džaferbegović zvani Ata, pratilac ambasadora BiH u Hrvatskoj Bisere Turković”, te da je “vrijeme provedeno u Sarajevu iskoristio za obnavljanje veza sa bivšim saborcima iz Jukine brigade, inače indiciranim nosiocima kriminalnih aktivnosti”.

“Ata je većini ovih lica obećao evakuaciju iz Sarajeva preko UNPROFOR-a. U akciju izvođenja bivših saradnika neposredno je uključen i Jusuf Prazina koji im se redovno telefonom javlja iz Belgije i upućuje ih na Seada i Ambasadu BiH u Zagrebu”, navodi se u izvještaju Uprave bezbjednosti takozvane Armije BiH.

Turkovićeva je ranije dovođena u vezu sa procesom izdavanja državljanstava BiH ratnicima iz islamskih zemalja koji su tokom rata u BiH počinili stravične zločine nad Srbima.

“Glas Srpske” je objavio i da je Turkovićeva dvadesetak dana prije preuzimanja funkcije šefa diplomatije sastala se sa ideologom “Muslimanskog bratstva” šejhom Jusufom el Karadavijem u Dohi.

“Njena ekselencija Bisera Turković danas u poslijepodnevnim satima”, objavio je 1. decembra na “Tviter” nalogu šejh Karadavi uz fotografiju sa Turkovićevom.

Za šejhom Karadavijem do jeseni 2017. godine bila je raspisana crvena potjernica Interpola, a krajem aprila prošle godine Bijela kuća je saopštila da namjerava da “Muslimansko bratstvo” uvrsti na američku listu “terorističkih organizacija”.

Aktuleni šef diplomatije nije bila dostupna “Glasu Srpske” za komentar u vezi sa najnovijim informacijama iz njene ratne prošlosti.

Predsjednik Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić izjavio je da Srbi nisu birali Turkovićevu, već SDA da bude reprezent volje bošnjačkog naroda.

“Nije samo ona. Veoma slično je i sa Šefikom Džaferovićem. Problem je što se javnost referiše na optuživanje i kažnjavanje Srba. Normalno je da Šefik Džaferović bude član Predsjedništva BiH, Turkovićeva šef diplomatije, a Milomir Savčić ne može da bude predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske”, zaključio je Stevandić.