Doskorašnji selektor Crne Gore danas je promovisan na mjestu selektora Srbije kao nasljednik Mladena Krstajića sa potpisom ugovora na dvije i po godine.

– Godinama se pripremam za ovu konferenciju za medije, opet sam srećan i zadovoljan. Privilegija je i čast biti selektor svoje države. Imao sam puno izazova, mnoge sam rješavao na najbolji način, a ovaj mi je vjerovatno najveći. Sigurno ću najviše uložiti znanja i energije kako bismo ostvarili potreban rezultat – rekao je Tumbaković na konferenciji za novinare u beogradskom hotelu Hilton.

On je dodao da je plasman na Evropsko prvenstvo glavni cilj.

– U fudbalu dok se igra postoje šanse. Ne znamo kako će protivnici odigrati međusobno. Ne zavisi sve od nas i igrača, ima spoljnih faktora. Ako je neko bolji neka pobijedi. Plasman na EP je glavni cilj, bez obzira što nismo krenuli najbolje. Želim makismalno patriotsku atmosferu kako bismo napravili uspjeh – poručio je Tumbaković.

On nije želio da priča o plej-ofu Lige nacija i sav fokus stavio je na kvalifikacije.

– Sve što možeš danas ne ostavljaj za sutra. Imamo težak raspored, ali ima još pet mečeva da vratimo rezultat – rekao je on, a na pitanje da li je neuspjeh ako se propusti EP odgovorio: “Ako ne ostvarimo, Bože moj. Idemo dalje”.

Za pomoćnike dovešće Aleksandra Јankovića i Darka Belojevoća, a plan je i da privoli Zorana Mirkovića.

Oko sistema igre, napadačkog koji je gajio kada je donio Partizanu šest titula prvaka države, kaže da je drugačija situacija u reprezentaciji.

– Partizan je igrao prepoznatljiv fudbal i to ide iz trenerovog ubjeđenja. To je proces, pravi se i generalno ne priznaje sisteme kao brojke, već igrače na terenu. Da li ću igrati sa jednim, dvojicom ili nijednim napadačem nije toliko bitno. Krajnji cilj je borbenost, strpljenje i atmosfera – zaključio je on.