Saradnja s “Rajanerom” biće ozvaničena u utorak, 30. oktobra, slijetanjem na banjalučki aerodrom prvog aviona na liniji Stokholm – Banjaluka – Stokholm, a, osim s prestonicom Švedske, ova avio-kompanija povezaće Banjaluku i Srpsku s Briselom u Belgiji i Memingenom u Njemačkoj.

“To nije konačno i očekujem da će postojati veliko interesovanje putnika, poslovnih ljudi, naših radnika u inostranstvu i turista i da će broj destinacija biti proširen. Poslije `Rajanera` javile su se još neke kompanije koje su iskazale interesovanje za saradnju”, rekao je Trninić za Srnu.

On je dodao da avioni “Rajanera” počinju s letovima iz Banjaluke po zimskom režimu saobraćaja, a da je još rano govoriti o tome koji će intenzitet biti po ljetnom rasporedu.

“Najprije moramo ispuniti određene uslove. Kada smo krenuli u ovu priču odlučili smo da modernizujemo naš aerodrom kako bi mogao da zadovolji uslove za međunarodni aerodrom. Јedan od uslova `Rajanera` bio je da bude omogućen nalet s obje strane aerodroma, kontaktirali smo s našom kontrolom leta i napravili smo plan da budu ispunjeni i ti uslovi”, istakao je Trninić.

On je podsjetio da je Vlada odobrila kredit od sedam miliona KM i da je taj novac uložen u osposobljavanje pristanišne zgrade, kapaciteta za prijem putnika, kargo objekta i opreme kao što su cisterne za gorivo, vatrogasno vozilo i linije za pregled tereta.

“Sve dobro funkcioniše osim kargo objekta gdje se pojavio problem sa izvođačem radova, ali se nadam da će i to biti riješeno”, kaže Trninić.

Kada je riječ o planovima za sljedeću godinu, Trninić ističe da će sve zavisiti od toga kako bude funkcionisala saradnja s “Rajanerom”.

“Postoji interes avio-operatera i oni će analizirati kako ovo funkcioniše i donijeti odluku. Avioni za Beograd će i dalje saobraćati tri puta sedmično. U ljetnoj sezoni smo imali ture prema Turskoj tako da će to uticati na povećanje broja putnika u ovoj godini. Nismo zadovoljni sa oko 21.000 putnika u 2017. godini i očekujemo da će na kraju godine to biti bolje, a cilj nam je da u idućoj godini dostignemo oko 100.000 putnika”, rekao je Trninić.

Prema njegovim riječima, kada je došao na funkciju ministra, zatekao je loše stanje na banjalučkom aerodromu s redovnim letovima samo prema Beogradu i s malim obimom i letova i broja putnika.

“Ocijenili smo da je to stanje neodrživo, napravili smo planove i 2017. godine smo se dogovorili da idemo u drugom pravcu i da probamo uspostaviti saradnju i s niskotarifnim avio-kompanijama. Uputili smo dopise na nekoliko adresa u kojima smo iskazali interes za saradnju. Prvi je reagovao `Rajaner` i već poslije nekoliko mjeseci poslali su pismo da su zainteresovani. Potpisali smo ugovor kojim smo dogovorili dvije destinacije, ali pošto su njihove analize bile povoljne, oni su dodali i treću”, kaže Trninić.

Govoreći o stanju u “Željeznicama Republike Srpske”, Trninić je izrazio nadu da će biti uspješno završen proces njihovog organizacionog, vlasničkog i ekonomsko-finansijskog restrukturiranja.

“Za sada to ide dobro. Svjetska banka nas je finansijski podržala u dijelu koji se odnosi na restrukturiranje radne snage. Očekivali smo malo bržu dinamiku, ali procedure su takve da uvijek nešto zapne. Prije nekoliko dana završena je procedura za uplatu prve tranše kredita Svjetske banke u iznosu od 26,5 miliona evra koja će biti iskorištena za rješavanje pitanja koja opterećuju `Željeznice`, kao što su zaostale obaveze prema radnicima za poreze i doiprinose ili za sudske procese”, rekao je Trninić.

Prema njegovim riječima, Svjetska banka će poslije prve tranše obaviti analizu da li je novac utrošen namjenski.

“Ako bude sve kako treba, stižu naredne tranše sve do konačnog iznosa. Nadam se da će cijeli proces ići dobrim tokom i da će biti postignut cilj da `Željeznice` postanu profitabilno preduzeće”, rekao je Trninić.

Komentarišući navode pojedinih medija da će biti razriješen generalni direktor “Željeznica” Dragan Savanović, Trninić je istakao da nema takve informacije.

“Da li ima takvih planova stvar je dogovora političkih partija i za sada je to samo spekulacija. Trenutno sam zadovoljan kako funkcioniše uprava preduzeća. Proljetos smo obavili zamjenu dva izvršna direktora i došlo je do unapređenja u funkcionisanju i organizaciji preduzeća. Uprava ima moju podršku”, naglasio je Trninić.