05.25 – Parazit je najbolji film i prvo u istoriji strano ostvarenje koje je osvojilo tu kategoriju! Oskare su dobili Kvak Sin Ae i, da pogodili ste, Bong Džun Ho.

Ekipa filma „Parazit“ na pozornici teatra „Dolbi“

Ekipa filma „Parazit“ na pozornici teatra „Dolbi“

05.15 – Oskarovka Rene Zelveger je sada dvostruka oskarovka. Ovaj put u kategoriji najbolje glumice za ulogu u filmu Džudi. „Džudi Garland nije dobila ovu nagradu za života, pa je ovaj trenutak produženje njenog nasleđa“, rekla je Zelveger.

Hoakin Finiks i Rene Zelveger primaju Oskare za najboljeg glumca i glumicu

Hoakin Finiks i Rene Zelveger primaju Oskare za najboljeg glumca i glumicu

05.05 – Konačno i potpuno zasluženo Hoakin Finiks je dobio Oskara za najboljeg glumca u Džokeru. Zamolivši okupljene da mu ne aplaudiraju, rekao je da je njegova glavna misija da da glas onima koji ga nemaju.

04.55 – Bong Džun Ho ne prestaje da osvaja Oskare – sada i za najboljeg reditelja! Južnokorejac se iz dubine srca zahvalio svim svojim nominovanim kolegama Martinu Skorsezeu, Kventinu Tarantinu, Semu Mendezu i Todu Filipsu. „Kada bih mogao, testerom bih isekao ovaj Oskar i dao ga svima vama“, istakao je Bong.

04.45 – Britanska legenda ser Elton Džon ispratio je južnokorejskog reditelja sa bine numerom (I’m Gonna) Love Me Again iz filma Rocketman, a onda za nju, zajedno sa Bernijem Taupinom, dobio Oskara. Najbolju muziku komponovala je Hildur Gudnadotir za Džokera.

04.25 – Kao što se očekivalo, najbolje međunarodno ostvarenje je Parazit Bong Džun Hoa. „Hvala, Akademijo. Spreman sam da se napijem“, rekao je južnokorejski reditelj.

04.15 – Najbolje vizuelne efekte za film 1917 napravili su Giljom Rošeron, Greg Batler i Dominik Tuohi. Šarliz Teron, Nikol Kidman i Margo Robi ne bi bile Bombastične da nije bilo najboljih ovogodišnjih stručnjaka za šminku i frizuru Kazu Hira, En Morgan i Vivijan Bejker.

03.55 – Drugi Oskar apsolutno zasluženo osvojio je Rodžer Dikins za najbolju fotografiju u ratnom spektaklu 1917. Majkl Makasker i Endrju Bakland su za svoj posao u Ford protiv Ferarija proglašeni najboljim montažerima filma.

03.40 – Oskar za najbolju montažu zvuka otišao je u ruke Donalda Silvestera za ostvarenje Ford protiv Ferarija, dok su za miks zvuka nagrađeni Mark Tejlor i Stjuart Vilson za njihov rad u filmu 1917

03.30 – Iznenađenje! Eminem razmrdao teatar „Dolbi“ koji je gruvao u ritmu njegove kultne i Oskarom nagrađene numere Lose Yourself iz filma Osam milja.

https://twitter.com/i/status/1226698003991482368

03.20 – Još jedan favorit opravdao očekivanja. Lora Dern je najbolja sporedna glumica! Oskara za ulogu u Priči o braku uručio joj je prošlogodišnji najbolji sporedni glumac Maharšala Ali.

03.15 – Stiven Bognar, Džulija i Džef Rajhart nagrađeni su za najbolji dokumentarac Američka fabrika, a Oskari za kratkomentražni dokumentarac Učiti skejbording u ratnoj zoni (ako si devojčica) otišli su u ruke Kerol Diziner i Eleni Andrejčovoj.

03.00 – Veče je dobro počelo za Bilo jednom u Holivudu. Posle Oskara za sporednog glumca, Barbara Ling i Nensi Hej dobile su statuete za najbolju scenografiju. Žaklin Duran osvojila Oskara za kostimografiju u ostvarenju Male ženeKomšijski prozor je najbolji kratkometražni film za koji je Oskara dobio Maršal Kari.

Bong Džun Ho prima od Kijanua Rivsa Oskara za najbolji originalni scenario

Bong Džun Ho prima od Kijanua Rivsa Oskara za najbolji originalni scenario

02.45 – Prvi večerašnji Oskar za Parazita! Najbolji originalni scenario napisali su Bong Džun Ho i Han Jin Von. Taika Vaititi podigao zlatnu statuetu za najbolji adaptirani scenario za film Zec Džodžo.

02.25 – Najbolje dugometražno animirano ostvarenje je Priča o igračkama 4, za koje su Oskare dobili njegovi tvorci Džoš Kuli, Mark Nilsen i Džonas Rivera. Metju Čeri i Keren Rupert Toliver nagrađeni za kratkometražni animirani film Hair Love.

02.15 – Prvo, pa Bred Pit! „Ti si jedinstven i neponovljiv. Filmski svet bi bio mnogo gore mesto da nema tebe“, rekao je Pit zahvaljujući se Kventinu Tarantinu nakon podizanja Oskara za najboljeg sporednog glumca u filmu Bilo jednom u Holivudu.

02.10 – Višestruki domaćini dodele Oskara i komičari Stiv Martin i Kris Rok našalili su se na račun Martina Skorsezea i Džefa Bezosa, ali i satirično kritikovali manjak žena i Afro-američkih glumaca među kandidatima za Oskara: „Tridesetih godina nismo imali nijednog crnog kandidata, a sada imamo jednog!“ 

02.00 – Svakako jedan od originalnijih početaka dodele Oskara. Dženel Mone priredila je sving-soul otvaranje kojeg se plesno i pevački ne bi postideli ni Fred Aster ni Areta Frenklin. Oskari mogu da počnu!

00.30 – Zvezde uveliko pristižu! Preko crvenog tepiha u glamuroznim kreacijama do teatra „Dolbi“.

Dođoh, videh, osvojih – to bi mogla da bude sublimacija onoga što je Bong Džun Ho uradio noćas na 92. dodeli Oskara. Južnokorejski reditelj uzeo je nagradu u svakoj kategoriji u kojoj je bio nominovan.

Prvo je dobio Oskara za najbolji originalni scenario, a onda i kao producent Parazita za najbolji međunarodni film. Ali tu nije bio kraj. Ubrzo je usledio Oskar za najboljeg reditelja.

I taman kada se mislilo da Parazit pored toliko nagrada verovatno neće dobiti i onu najvažniju, sa bine je južnokorejsko ostvarenje pročitano po četvrti put.

Time je Parazit ujedno postao i prvi strani film da je osvojio nagradu za najbolji film.

Što se glumačkih nagrada tiče, svi favoriti su odneli Oskare. Za glavne uloge nagrađeni su Hoakin Finiks za ulogu Džokera i Rene Zelveger kao Džudi Garland.

Prvi Oskar večeri, za sporednu mušku ulogu, otišao je Bredu Pitu, dok je najbolja sporedna glumica Laura Dern.

Najveći gubitnik večeri je produkcijska kuća „Netfliks“, čiji su filmovi Irac i Priča o braku ušli sa 20 nominacija, a završili sa samo dve statuete.