screenshot

Vjeruje da će podrška sporazumu ponovo stići iz Evropske unije, za koju Godišnji nacionalni plan nije uslov za formiranje vlasti. Ruski ambasador šansu daje dijalogu i poštovanju izborne volje građana.

Čim je stigla najava da će ruski ambasador u BiH Petar Ivancov u Banjaluci razgovarati sa Miloradom Dodikom, pojedini sarajevski portali utrkivali su se da objave da Ivancov želi Dodiku da podnese brifing sa nedavno održane, a nenajvljene sjednice PIK-a.

Zlonamjerne priče o ruskom uticaju Dodik odbacuje, jasno ističući da Srpska ne želi vojne saveze ni sa istokom, ni sa zapadom. Želi vojnu neutralnost koju je potvrdila i Narodna skupština. Propadne li sporazum o formiranju vlasti, a sve je izvjesnije da hoće, jer se bliži 5.septembar, Dodik najavljuje odgovor na sva otvorena pitanja.

– Mi nećemo 6. septembra trčati u NSRS i praviti revoluciju, ali ćemo biti obavezni da što prije sačinimo materijal za pozicioniranje Republike Srpske u BiH i navesti šta smo sve izgubili – izjavio je Dodik.

Srpska je samo na indirektim porezima izgubila oko 70 miliona maraka. O tome, kaže Dodik, svi ćute, baš kao što i Bakir Izetbegović pokušava da slaže javnost da je Srpska pred bankrotstvom, prikrivajući činjenicu Zavoda za statistiku BiH da su plate u Srpskoj i Federaciji izjednačene i da je Budžet Srpske likvidan.

Na sve češće medijske istupe opozicije da ga neće podržati u Narodnoj skuptšini, Dodik kaže da i bez njih ima dvotrećinsku skupštinsku većinu.

– Mirko Šarović se bori i on hoće i uradiće sve da bi bio još par godina u Savjetu ministara. Јa sam ih pozvao, nudio ministarska mjesta, ali su sve odbili. Veoma je jasno zašto Bakir Izetbegović opsturiše SNSD, a podržava PDP i SDS. I ne treba mi njihova podrška, meni treba podrška naroda – naglasio je Dodik.

Iznenađen izjavom Igora Crnatka, koji je rekao da SNSD najavljivanjem sjednice Narodne skupštine najavljuje ludost i novi rat, a sve zbog vlastitih stranačkih interesa, Dodik kaže da rat pominju oni koji su izmislili i priču o pravojnim formacijama Srpske.

– Kakav rat! Radi se o ministru koji Srpsku uvaljuje u priču o ratu, kao što je ranije uvaljivao o paravojnim formacijama…. – kaže Dodik.

Da je sve više političara kojima su fotelje važnije od interesa naroda koga predstavljaju, izgleda, jasno je i ruskom ambasadoru Petru Ivancovu. Političke svađe ne želi da komentariše. Optimista je da će izborni pobjednici postići dogvor i da će ANP ostaviti po strani za kasnije razgovore. O nenajavljenoj sjednici Savjeta za sprovođenje mira Ivacov novinarima detalje nije iznosio, osim što je ponovio da nije saglasan sa izjavom kolega ambasadora, zbog čega je izdvojio mišljenje.

– Govoriti lagano, kao što je dato u izjavi nije adekvatno. Ako Upravni odbor PIK-a želi da pomogne oko razrješenja situacije, onda mora reći kako to uraditi – rekao je Ivancov.

Za sada im je vodilja ANP kojim obmanjuju javnost, dijele narod, ucjenjuju političke protivnike nagovještavajući krizu zbog koje će, opet ispaštati narodi. Da ne postoji nijedan razuman razlog neformiranja novog Savjeta ministara konstatovali su na sastanku predsjednik Narodne skuptšine i ruski ambasador.

Čubrilović i Ivancov su konstatovali da postoji veoma dobra međuregionalna saradnja Republike Srpske i ruskih oblasti, posebno izdvajajući saradnju sa Gubernijom Sankt Peterburga.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime