Uz jake mjere obezbjeđenja oko 1.000 građana pridružilo se borbi za prava LGBTIQ osoba u BiH. Ovogodišnja povorka održava se pod motom “Porodično okupljanje”, a okupljeni žele skrenuti pažnju na značaj podrške porodice Queer osobama.

Pripadnici LGBTIQ populacije u BiH suočavaju se svakodnevno sa osudama javnosti, vrijeđanjem, diskriminacijom i prijetnjama.

Ovim skupom žele pokazati da su tu, među nama i da žele biti ravnopravni članovi društva.

Jake mjere obezbjeđenja u Sarajevu, 25 juni 2022.
Jake mjere obezbjeđenja u Sarajevu, 25 juni 2022.

Dina Bajrektarević, jedna od organizatorica, za RSE kaže: “Općenito gledajući, društva u kojima se održavaju povorke ponosa uglavnom imaju viši stepen poštivanja ljudskih prava, a posebno prava LGBTIQ osoba. Isti se trend vidi i u nama susjednim zemljama. Vidljivost razbija predrasude. Daleko je lakše mrziti nekoga koga ne poznaješ i koga nikada nisi vidio/vidjela, od nekoga za koga znaš da ti je poznanik/poznanica, kolega/kolegica, komšija/komšinica, brat, sestra, roditelj”.

Sarajevo 25. juna 2022.
Sarajevo 25. juna 2022.

Nakon šetnje kroz centar grada, od 17 do 18:30 sati, povorka će se zaustaviti na platou između Zemaljskog i Historijskog muzeja BiH, gdje će se obratiti organizatori, a potom nastaviti druženje uz muzički program.