Emir Kusturica (foto: Tanjug / Dimitrije Goll)

“Na `Kustendorfu` se tvrdoglavo drži ta maksima – umjetnost i zabava zajedno. Mislim da način na koji se biraju ti filmovi, na primjer u programu `Savremene tendencije` govori o vrsti vjere da će neka nova utopija objediniti tu razjedinjenost”, rekao je Kusturica za “Blic”.

Kusturica je naglasio da te razjedinjenosti nije bilo sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, te da je to u vezi sa autorstvom.

“Danas autori u svom radu ne zavise od talenta, pozicije u društvu, pa i finansija, nego od različitih projekata. Onda to postaje bumerang koji se vraća tako što autor više nema svoju poziciju u društvu, nema ni u Francuskoj, iako je bolje nego ovdje jer ima i zakon koji ga štiti. A, bez autora, neće biti te promjene”, rekao je Kusturica.

On je naglasio da je zato značajno da se njeguju autori i dodao da ih prepoznaje među mladim stvaraocima na “Kustendorfu”.

“Samo je pitanje kako će oni opstati i ostati u tome”, rekao je Kusturica.

On je ocijenio da je na ovogodišnjem 13. festivalu bilo odličnih filmova, od kojih su tri nagrađena.

“Standard je visoko postavljen. Šta se desilo? Mi biramo između 700 filmova koji su nekada bili po 10 minuta, a sad su pola sata. Znači za pet godina to bi mogli da budu dugometražni igrani filmovi. Dolaziće ljudi koji će predlagati svoje ideje direktnije nego prije 30 godina kada su kratki studenski filmovi bili limitirani dužinom trake. Treba vjerovati u utopiju”, poručio je Kusturica.