Većina opštinskih odbora SDS-a smatra da je prije svega bila neozbiljna kandidatura samog  Govedarice za predsjednika Republike Srpske.

Odbori takodje smatraju da je bila greška njegovo imenovanje za predsjednika Srpske demokratske stranke, što je rezultiralo sukobima unutar stranke i napuštanjem stranke od strane  velikog broja članova i poslanika.

Na Govedaricu su posebno kivni u Bijeljini , koja se zalagala da predsjednički kandidat bude Mićo Mićić ali je njihov prijedlog ignorisan.

Gradski odbor SDS-a Bijeljina je uvjeren da bi Mićo Mićić pobjedio u izbornoj trci za predsjednika Republike Srpske i da stranka ne bi , nakon više godina, doživjela poraz od SNSD-a  kao što se to desilo sada.

Medju odborima koji će ovih dana izaći sa zahtjevom za hitnu smjenu Vukote Govedarice su i gradski, odnosno opštinski odbori iz Doboja, Zvornika, Trebinja,Gradiške, Pala, Sokoca, Istočne Ilidže itd…

U gradskom odboru u Bijeljini kažu da bi Govedarica trebao,  da je korektan, da prizna poraz i da čestita SNSD-u, Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović na više nego ubjedljivoj pobjedi, a ne da svoju nesposobnost sada prikriva  navodnom kradjom i zahtjevom da se ponovo broje glasovi.