Donald Tramp

Državni sekretar Majk Pomeo je novinarima u Nju Delhiju, posle sastanka s visokim indijskim zvačnicima, rekao: “To nije moje”. On je dodao da nikoga ne bi trebalo da iznenađuje što je Njujork tajms, poznat po kritikama Trampove adminsitracije, objavio “takav komad”.

“Ako je to tačno….nije trebalo da odaberu reči nezadovoljnog, varljivog i lošeg glumca za bilo šta i objave i u njihovim novinama”.

U timu američkog potpredsednika Majka Pensa, naveli su da “potpredsednik potpisuje članke koje piše”.

“Njujork tajms treba da se stidi, kao i osoba koja je napisala taj lažan tekst, apsurdan i kukavički”, napisao je u Tviter poruci Džerod Egen, direktor komunikacija potpredsednika SAD.

U Beloj kući, ali i u američkoj javnosti i na društvenim mrežama počela su nagađanja i potera za autorom. Sumnja je pala na Pensa pošto je autor za preminulog senatora Džona Mekejna, oštrog Trampovog kritičara, rekao da je “zvezda vodilja”, što je termin koji Pens često koristi.

Njujork tajms je doneo neuobičajenu uređivačku odluku da u delu s mišljenjima i kometarima (op-ed) objavi tekst visokog zvaničnika Trampove administracije koji je postavio uslov da ne bude imenovan.

List je naveo da je takvo objavljivanje teksta bio “jedini način da se iznese važna perspektiva” čitaocima. Taj zvaničnik je naveo da u adminsitraciji postoji neka vrsta “otpora” koja radi da omete Trampove “najgore težnje”, ali da se razlikuju od opozicionih demokrata pošto žele da zapravo Trampova administracija ostvari uspeh sprovođenjem konzervativne politike uprkos Trampu.

On je juče na Tviteru naveo da ako “ta kukavička anonimna osoba zaista postoji, Tajms iz razloga Nacionalne Bezbednosti odmah mora predati njega/nju vladi”.

Anonimni zvaničnik je Trampa opisao kao nemoralnog i antidemokratskog političara sklonog “polukuvanim, neobaveštenim i povremeno lakomislenim odlukama”.

“Tako da ćemo raditi šta možemo da vodimo administraciju u pravom smeru sve dok – na ovaj ili onaj način – ne bude gotovo”, napisao je zvaničnik, navodeći da su se mnogi “zakleli” da će raditi šta mogu da sačuvaju demokratske institucije, a ometaju Trampove impulse “dok ne siđe s položaja”.

Asošiejted pres navodi da dve osobe upoznate sa situacijom kažu da Tramp zahteva od svojih saradnika da identifikuju autora teksta u Njujork tajmsu.