donald tramp zastava

Tramp se takođe raspisao i o ceremoniji u Parizu povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, o trgovinskoj razmeni, ali i o tome zašto prvog dana u Francuskoj nije posetio groblje na kom su sahranjeni američki vojnici.

“Emanuel Makron predlaže da Evropa formira sopstvenu vojsku kako bi se zaštitila od SAD, Kine i Rusije. Ali Nemačka je ta koja je učestvovala u Prvom i Drugom svetskom ratu – kako je prošla Francuska? Počeli su da uče nemački u Parizu pre nego što su stigli Amerikanci. Platite NATO ili ne!“, napisao je Tramp.

Potom je pisao i o proizvodnji vina u Francuskoj.

“Što se tiče trgovine, Francuska pravi odlično vino, ali pravi ga i Amerika. Francuska veoma otežava Americi da prodaje svoje vino Francuskoj, diže tarife, dok SAD olakšavaju francuskim vinarijama i smanjuju tarife. Nije fer, to mora da se promeni!“, dodao je on.

“Problem je što Emanuel ima vrlo nizak rejting javnog mnjenja u Francuskoj, 26 odsto, i stopu nezaposlenosti od skoro deset odsto. Samo je pokušavao da promeni temu. Uzgred, ne postoji zemlja sa više nacionalizma od Francuske, mnogo ponosni ljudi – i to s pravom… Učinite Francusku ponovo velikom“, naveo je Tramp.

Kako je još naveo, zbog lošeg vremena helikopter nije mogao da poleti do groblja, a on je predložio da ga do tamo odvezu, međutim to je odbila bezbednosna služba.

Francuski predsednik Emanuel Makron nije želeo da komantariše “napade”, saopštila je kancelarija francuskog predsednika.

Upitana za komentar na tvitove, kancelarija francuskog predsednika je saopštila da nema šta da kaže na tu temu i dodala da je Makron veoma jasno stavio do znanja Trampu tokom razgovora u subotu u Parizu sve u vezi evropske vojske i evropske odbrane.