AFP

Dok su američki predsednici u prošlosti tradicionalno ostajali po strani i posmatrali Amerikance kako obeležavaju godišnjicu sticanja nezavisnosti na svoj način, Tramp je direktno preuzeo rukovođenje proslavom. Najvaljivao je preletanje vojnih mlaznjaka, muziku patriotskog benda i izložbu, a održao je i dug govor kod spomenika Abrahamu Linkolnu, naglašavajući 243 godine američke istorije, uprkos sparnom vremenu i pretnji od oluje.

Istoriju SAD Tramp je nazvao “epom o velikoj naciji, čiji je narod rizikovao sve za ono što zna da je ispravno i ono što zna da je istina”.

Neki su strahovali da će Tramp rođendan nacije pretvoriti u jedan od svojih političkim skupova govoreći o onome što smatra svojim dostignućima otkad je postao predsednik.

Međutim, 45. američki predsednik nije pomenuo politiku, izbore sledeće godine ili više od 20 demokratskih kandidata koji žele da ga spreče da osvoji drugi mandat. Umesto da priča o stvarima koje prave podele među Amerikancima, Tramp je pričao o onome što ih ujedinjuje.

“Dok se skupljamo ovde, ove večeri, i radujemo slobodi, sećamo se da delimo jedno istinski izuzetno nasleđe. Zajedno, mi smo jedna od najboljih priča ikad ispričanih”,rekao je predsednik Tramp i dodao:

“Amerikanci vole svoju slobodui niko nam je nikad neće oduzeti… naša nacija je danas snažnija nego što je ikad bila”.

Tramp je odao posebno priznanje svakom od rodova američke vojske i pozvao mlade Amerikance da razmotre da od sluđenja u vojci naprave karijeru.

Centralna proslava na Nacionalnom molu

Najveći deo centralne proslave 243. godišnjice Dana nezavisnosti SAD organizovan je na Nacionalnom molu, području između zgrade Kongresa i spomenika Džordžu Vašingtonu, osnivaču SAD i prvom američkom predsedniku.

Trampov govor su iz prvih redova pratiti njegova porodica i bliski saradnici, članovi administracije, vojske i svi oni kojima je Bela kuća dala VIP karte za taj događaj.

Manifestacija se kao i uvek završila vatrometom – za koji je predsednik Tramp rekao da će biti najduži i najspektakularniji u istoriji. Vatromet inače, kako je rečeno, nije platila američka administracija, već su ga donirale dve private kompanije. Ukljulujuči i priporeme za događaj u četvrtak uveče, očekuje se da će troškovi proslave biti nekoliko stotina miliona dolara.

Paralelno sa proslavom koju je organizovao Donald Tramp, na Kapitol hilu je održan tradicionalni koncert, a bilo je i protesta. Ženska antiratna organizacija Code Pinkorganizovala protest u blizini mesta na kojem će Tramp govoriti, a dobili su i dozvolu da donesu i džinovski balon u obliku bebe Trampa u pelenama, kakav je već viđen u Londonu.

Dan nezavisnosti ili obeležavanje Četvrtog jula, državni je praznik koji slavi donošenje Američke deklaracije o nezavisnosti 4. jula 1776. godine, kojom je proglašena nezavisnost od Velike Britanije. Na taj dan proslavljaju se istorija, politička tradicija SAD i američki način života.