Predsednik Donald Tramp proglasio je vanredno stanje zbog situacije koju opisuje kao “krizu nacionalne bezbednosti” na južnoj granici SAD, čime je dobio pristup sredstvima potrebnim za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Predsednik je ponovio svoju tvrdnju da samo zid može da zaustavi ilegalnu imigraciju i kriminal, protok narkotika i aktivnosti bandi.

Tramp je tako zaobišao Kongres u nameri da izgradi zid duž južne granice a njegova odluka će biti odmah osporena pred sudovima, koji će razmatrati koji je obim ovlašćenja američkog predsednika.

Tramp je takođe izjavio da će potpisati zakon o finansiranju federalne vlade. Kongres je izradio kompromisni nacrt zakona u pokušaju da se okonča stranačka blokada koja je nedavno dovela do 35-dnevnog zatvaranja vlade.

Tim zakonom, Trampu se daje samo 1,4 milijarde dolara za barijeru duž samo 90 kilometara granice, što je mnogo manje od 5,7 milijardi dolara koje je tražio da bi se izgradio zid dug 322 kilometra.

Proglašenjem vanrednog stanja, Tramp dobija ovlašćenja da preusmeri novac iz drugih fondova u federalnom budžetu i upotrebi ih za zid. Šef osoblja Bele kuće Mik Malvani izjavio je u petak da će Bela kuća ukupno imati pristup oko 8 milijardi dolara za izgradnju zida.

Dok se Trampovom odlukom okončava trenutna bitka oko budžeta, potencijalno se otvaraju vrata komplikovanim pravnim i političkim izazovima koji bi konstrukciju zida mogli da odlože više godina.

“Uvođenje vanrednog stanja bi bilo čin bezakonja, teška zloupotreba predsedničkog položaja i očajnički pokušaj da se odvrati pažnja s činjenice da je predsednik Tramp prekršio obećanje da će Meksiko platiti njegov zid”, poručili su u zajedničkom saopštenju lideri demokrata u oba doma Kongresa, Nensi Pelosi i Čak Šumer.