“Predsednik Makron je upravo predložio da Evropa formira sopstvenu vojsku kako bi se zaštitila od SAD, Kine i Rusije. Veoma uvredljivo. Možda bi Evropa trebalo prvo da plati svoj pravičan deo NATO, koji u velikoj meri finansiraju SAD”, napisao je Tramp na Tviteru u trenutku kada je njegov predsednički avion sletao kod Pariza.

Donald Tramp i njegova supruga Melanija stigli su večeras u Pariz gde će ovog vikenda prisustvovati komemorciji stote godišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

Tramp je jedan od 70-ak zvaničnika pozvanih na komemoraciju. Predsednički avion “Er fors uan” sleteo je oko 22.00 sata na međunarodni aerodrom Orli.

Ovo je Trampova druga poseta Francuskoj od izbora, posle posete 14. jula prošle godine koju redovno pominje s velikim oduševljenjem. Makron je ove nedelje izjavio da Evropa neće moći da se brani bez “prave evropske vojske” i upozorio na porast nacionalizma.

On je rekao da, suočeni sa Rusijom na granicama, koja je pokazala da može da bude preteća, moramo imati Evropu koja sebe brani sama i ne zavisi od SAD. Makron je apelovao da se treba zaštititi “od Kine, Rusije pa čak i SAD”, podsećajući na odluku Vašingtona da se povuče iz sporazuma o nuklearnom razoružanju iz iz 1980-tih.

On je rekao da će glavne žrtve te odluke biti Evropa i njena bezbednost.