screenshot CNN

VOA podseća da su opozicione demokrate i pojedini republikanski članovi Kongresa oštro su kritikovali Trampa i njegove saradnike zato što su odbili da otkriju kakva je “neposredna opasnost” pretila od Solejmanija u trenutku kada je ubijen u automobilu kojim se vozio na aerodromu u iračkoj prestonici prošle nedelje.

“Uradili smo to zato što su planirali da dignu u vazduh našu ambasadu. Ali takođe smo uradili iz drugih razloga koji su bili očigledni. Neko je poginuo, jedan čovek iz naše vojske je poginuo. Ljudi su teško ranjeni samo nedelju dana ranije”, rekao je Tramp u Beloj kući.

Nešto kasnije, na mitingu u okviru svoje predizborne kampanje u Ohaju, Tramp je rekao da je Solejmani planirao napade na više američkih ambasada.

“Solejmani je aktivno planirao nove napade i ozbiljno razmatrao naše ambasade, ne samo ambasadu u Bagdadu, ali mi smo ga zaustavili”, poručio je predsednik svojim biračima, navodi VOA.

Zvaničnici Trampove administracije prethodno su krivili komandanta elitne jedinice Kuds iranske Revolucionarne garde za ubistvo američkih vojnika i jednog radnika pod ugovorom, koga je Tramp pomenuo, kao i za podsticanje nemira u Iraku i Libanu, ali nisu želeli da otkriju specifične razloge za ubistvo Solejmanija.

Neki američki zvaničnici veruju da je Iran planirao da ubije američke vojnike balističkim raketama kojima su napadnute baze u Iraku u sredu rano ujutru, iz osvete zbog ubistva Solejmanija.

Tramp je u sredu u Beloj kući objavio uvođenje novih ekonomskih sankcija protiv Teherana.