Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

U svom prvom obraćanju nakon izbora, odlazeći predsednik Tramp je izjavio da Sjedinjene Američke Države neće ići u “zatvaranje”, te da očekuje da će od aprila stanovništvu biti dostupne vakcine protiv kovida-19. Kaže da će lekari na prvoj liniji fronta, starije osobe i Amerikanci u visokorizičnoj grupi moći da se vakcinišu u narednim nedeljama.  

“Izuzet će biti Njujork, čiji je guverner rekao da ne veruje vakcini koju odobrava Trampova administracija, tako da će se tom gradu vakcina slati kada za to bude spreman”, rekao je Tramp.   

Tramp je konferenciju započeo hvaleći uspeh operacije “Varp spid”.  

“Nijedan medicinski proboj ovog obima ili veličine nikada nije postignut tako brzo”, rekao je, dajući priznanje svojoj upravi za razvoj vakcine, preneo je BBC. 

odsećamo, američki proizvođač lekova “Fajzer” objavio je da veruje da je njegova vakcina protiv kovida-19 efikasnija više od 90 odsto i tako pokrenuo talas optimizma širom sveta. “Fajzer”nije dobio sredstva od operacije “Varp spid” za istraživanje, ali je potpisao sporazum o distribuciji doza kroz program.

Tramp je kovid-19 ponovo nazvao “kineskim virusom”, nešto što je Tramp ponavljao od početka pandemije, jer je virus prvi put otkriven u Kini.

“Operacija “Varp spid je bez premca i nema premca bilo gde u svetu. Bio je to neverovatan napor”, poručio je Tramp i dodao da bi odobrio vakcinu za hitnu upotrebu.

Tramp je tokom svog obraćanja ponovio da SAD imaju najveći broj slučajeva, samo zbog toga što se najviše ljudi testira na koronavirus. Takođe je naveo da njegova administracija “ni pod kojim slučajem neće dozvoliti lockdown”. 

“Po nekim procenama, državni lockdown košta 50 miliona dolara po danu i stotine hiljada izgubljenih poslova svaki dan”, rekao je on.   

Tramp je imao brifing o operaciji “Varp spid” ranije danas. To je bilo dan pošto su SAD zabeležile rekordan broj od 160.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu.    

Zdravstveni stručnjaci brinu da Trampovo odbijanje da preduzme agresivne akcije o pandemiji ili da koordiniše sa timom novoizabranog predsednika Džoa Bajdena tokom poslednja dva meseca njegovog predsedništva samo pogoršati efekat virusa i blokirati sposobnost zemlje da brzo distribuira vakcinu iduće godine, navodi agencija AP.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime