Američki predsednik Donald Tramp čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Dan državnosti Srbije a predsedniku Kosova Hašimu Tačiju predstojeću 11-godišnjicu kosovske nezavisnosti u pismima sa zajedničkom porukom – da je “uzajamno priznanje temelj normalizacije odnosa i osnova bilo kakvog sveoubuhvatnog rešenja koje bi obe strane mogle da podrže“, prenose mediji u Srbiji i na Kosovu.

U čestitki upućenoj Vučiću, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, piše: “Dok je na stranama da postignu dogovor koji obe mogu da podrže, smatramo da bi uzajamno priznanje trebalo da bude centralni element trajne normalizacije odnosa. Takav istorijski dogovor, sa uzajamnim priznanjem u
svojoj suštini, izgradio bi put za ciljeve evrointegracije
Srbije i ekonomski rast”.

U poruci se takođe ističe: “Ovе godinе sе, od proslavе stotе godišnjicе od kada sе srpska zastava vijorila nad Bеlom Kućom, okrеćеmo ka tomе da obеzbеdimo da narеdni vеk našеg partnеrstva budе na sličan način posvеćеn miru, prospеritеtu i slobodi. Sjеdinjеnе Državе ostaju nеpokolеbljivе u svojoj podršci Vašoj posvеćеnosti da produbitе rеgionalnu saradnju, a naročito Vašim zalaganjima ka normalizaciji odnosa sa Kosovom”.

U pismu Tačiju Tramp u ime američkog naroda, čestita svim građanima Kosova 11-godišnjicu nezavisnosti njihove države.”Naši jaki bilateralni odnosi temelje se na zajedničkoj viziji stabilnog, bezbednog i naprednog Kosova i regiona Zapadnog Balkana”, naveo je Tramp.

“Kako Kosovo započinje svoju drugu deceniju kao suverena, nezavisna država, ohrabrujem građane Kosova da se fokusiraju na ugrađivanje demokratskih principa kroz jačanje vladavine prava i širenje ekonomskih i komercijalnih prilika”, poručio je on.

Najvažnije, istakao je američki predsednik, Kosovo i Srbija moraju da normalizuju odnose što je ključno za zapadne integracije Kosova.