“Takozvani “vrhovni vođa” Irana, koji u poslednje vrijeme i nije toliko vrhovni, rekao je neke ružne stvari o SAD i Evropi”, napisao je Trump u tvitu.

“Njihova ekonomija se ruši, a ljudi trpe. Trebalo bi biti vrlo oprezan sa svojim rečima”, dodao je Tramp.

Hamnei je, naime, u petak u svojoj prvoj petkovnoj molitvenoj propovedi u osam godina, uz ostalo, pevajući “smrt Americi” rekao da bi se elitni gardisti mogli boriti izvan iranskih granica nakon američkog ubistava iranskog vrhovnog vojnog zapovednika.

Njegovo obraćanje usledilo je zbog produbljenja krize u Iranu, koji se bori s nemirima u zemlji zbog naglih poskupljanja goriva, zatim s  protestima zbog rušenja ukrajinskog aviona, kao i sve većim pritiskom iz inostranstva.

U propovedi Hamnei je rekao i da bi “ovi američki klovnovi koji lažu i kažu da su s iranskim narodom, da bi trebalo da vide ko je iranski narod”, a spomenuo je i rušenje aviona rečima da je to bila “gorka tragedija”, ne nudeći izvinjenje.

“Neki su to pokušali da iskoriste kao izgovor za zasenjivanje mučeništva našeg velikog zapovednika Solejmanija”, rekao je, pozivajući Irance da se ujedine i pokažu solidarnost na parlamentarnim izborima u februaru.

Međutim, na društvenim medijima neki su Iranci ljutito reagovali na Hameinijevu propoved i njegove komentare na avionsku katastrofu, posebno jer nije bilo izvinjenja, nego “samo bahatost”, kako su neki napisali na Tviteru.

Hamnei je komentarisao i ponašanje nekih evropskih zemalja, Velike Britanije, Francuske i Nemačke, rečima “tim se zemljama ne može verovati. I njihovi pregovori sa Iranom su prevara”.