Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders rekla je da će biti objavljene informacije o nalozima FBI-a za prisluškivanje bivšeg savetnika u Trampovoj kampanji Kartera Pejdža i razgovori koje je FBI vodio sa Brusom Orom, visokorangiranim zvaničnikom u Sekretarijatu za pravosuđe.

Or je bio u kontaktu sa nekadašnjim britanskim špijunom Kristoferom Stilom koji je sastavio dosije o tome da Rusi navodno ucenjuju Trampa inkriminišućim informacijama.

Oznaka poverljivosti biće skinuta i sa svih poruka koje su u vezi sa istragom o Rusiji napisali bivši direktor FBI-a Džejms Komi, bivši zamenik direktora FBI-a Endru Mekejb, bivši agent Piter Strok i bivša advokatica FBI-a Lisa Pejdž. Strok i Pejdž su razmenjivali poruke o Trampovoj kandidaturi i kako bi ona mogla da se zaustavi.

Predsednik Tramp je u utorak nagovestio mogućnost da se oznaka poverljivosti skine sa još više dokumenata povezanih sa istragom o ruskom mešanju.

“Želim potpunu transparentnost. Stvari koje su poslednjih nekoliko nedelja otkrivene o porukama koje su poslate su sramne za našu zemlju”, rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Ipak, nije rečeno kada će dokumenti biti objavljeni.

Tramp, koji istragu o Rusiji naziva “lovom na veštice”, često ističe kako su pojedini u FBI-u i Sekretarijatu za pravosuđe bili pristrasni u istrazi o vezama njegovog izbornog štaba i Rusije.

Vodeći demokrata u Odboru za obaveštajna pitanja u donjem domu Kongresa Adam Šif smatra da Tramp ovim potezom hoće da podrije istragu, dok republikanac sa Floride Met Gec ocenjuje da je dobro da javnost ima uvid u sva dokumenta.