Tramp je rekao da mu je čast da se ponovo sastane s Kimom i pohvalio “veoma poseban odnos” koji ima s njim, navodi Asošiejted pres.

Dodao je da je njihov prvi samit predstavljao veliki uspeh i da misli da će ovaj drugi biti “jednako uspešan ili veći od prethodnog”.

“Mislim da će (samit) voditi dugoročno zaista divnoj situaciji”, rekao je Tramp pošto je seo za sto pored Kima.

Kim je rekao Trampu da je uveren da njih dvojica “mogu da postignu velike rezultate koje će svi pozdraviti”.

Tramp i Kim Džong Un završili su prvi dan susreta na svom drugom samitu posle nešto više od dva sata.

Tramp je napustio hotel Sofitel Ledžend Metropol Hanoj posle 90-minutne večere s Kimom i njegovim i svojim najbližim saradnicima. Dvojica lidera su pre večere toplo pozdravili jedan drugog pred novinarima i održali 30-minutni razgovor.

Bela kuća za sada nije saopštila više informacija o, kako ju je ranije opisala, “društvenoj večeri”, na kojoj je medijima bio ograničen pristup. Tramp i Kim će sutra imati dodatne sastanke sa saradnicima.

Trampu na večeri društvo su pravili državni sekretar SAD Majk Pompeo i vršilac dužnosti šefa kabineta američkog predsednika Mik Malvejni. Uz Kima su njegova desna ruka Kim Jong Čol i šef severnokorejske diplomatije Ri Jong Ho. Prisutni su i prevodioci.

AP dodaje da četiri novinara, uključujući jednog iz te agencije, nisu mogla da prate početak večere Trampa i Kima. Do toga je došlo pošto su dva od ta četiri novinara postavila pitanja Trampu na ranijim dogadjajima na samitu. Portparolka Bele kuće Sara Sanders objavila je da su zbog osetljive prirode sastanaka ograničili pristup večeri na manju grupu izveštača.

Kim i Tramp su pre večere imali 20-minutni sastanak, na čijem su se početku rukovali, razmenili osmehe i malo popričali pred novinarima.

Upitan da li će na samitu biti doneta politička deklaracija o formalnom okončanju Korejskog rata, prekinutog 1953. godine, Tramp je na početku samita odgovorio: “Videćemo”.

Predsednik SAD je ranije danas, pre početka samita, rekao da bi Severna Koreja mogla ekonomski da prosperira kao Vijetnam ako Pjongjang odustane od težnje da ima nuklearno oružje.

Samit se održava u hotelu Sofitel Ledžend Metropol Hanoj, gde postoji bunker koji je svojevremeno štitio glumicu Džejn Fondu i pevačicu Džoan Baez od američkih vazdušnih udara tokom rata koji su SAD vodile u Vijetnamu.

Bunker je zatvoren i zapečaćen po okončanju rata, sredinom 70-ih godina, a slučajno je otkriven 2011. godine tokom radova na rekonstrukciji bara, navodi AP.

Lideri SAD i Severne Koreje sutra će nastaviti sa zvaničnim susretima u Hanoju tokom kojih će biti reči o Kimovom nuklearnom programu.

Tramp i Kim su se prvi put sastali u Singapuru 12. juna 2018. godine, kada se Kim obavezao da će raditi na “potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva”.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime