Tradicionalna Spasovdanska litija krenula je iz Vaznesenjske crkve, a mošti sv. Nikolaja Velimirovića uz pratnju garde, sveštenika i obezbeđenja su krenuli prema Hramu sv. Save.

Nekoliko hiljada građana prati povorku a mnogi se još priključuju usput. U pratnji se nalaze i pripadnici vojske i komunalni policajci.

Tradicionalna Spasovdanska litija: Patrijarh Porfirije služio pomen stradalim đacima i ubijenim u mladenovačkim selima (VIDEO, FOTO) 2
Foto: Miloš Obradović / Danas

U centru grada počela le kiša, ali to ne ometa litiju da i građane da nastave.

Tradicionalna Spasovdanska litija: Patrijarh Porfirije služio pomen stradalim đacima i ubijenim u mladenovačkim selima (VIDEO, FOTO) 14
Foto: Miloš Obradović / Danas

Litija se zaustavila na uglu ulica kralja Milana i kralja Milutina u koji se nalazi OŠ Vladislav Ribnikar. Patrijarh Porfirije služi pomen stradalim đacima, mladima ubijenim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Nakon molitve za stradalu decu u OŠ Vladislav Ribnikar litija nastavila prema Hramu sv. Save.

Litija je stigla do Slavije.

Litija predvođena ćivotom sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog stigla je do Hrama Svetog Save.

Patrijarh Porfirije ispred hrama služi moleban.

„Zlo nema ime i prezime, nema uzrast i pol, rasu i naciju, opredeljenje – zlo je neuhvatljivo i ma šta činili zlo se ne može konačno i potpuno pobediti nikakvim institucijama, tehnikama, veštinama i sposobnostima. Ma koliko one bile efikasne i korisne. Znanje je potrebno, ali ne i dovoljno, tehnika i veština pomažu, ali ne izbavljaju, filozofija, politika, nauka i umetnost – sve je to blagosloveno i potrebno i donekle rešava naše probleme i potrebe, ali suštinska pitanja o cilju postojanja o stradanju, o radosti i tuzi, o istini laži, o životu i smrti, o dobru i zlu – ostaju bez konačnog odgovora“, naveo je patrijarh Porfirije.

Suočili smo se u ove dane sa strašnim zlom koje nas je sve porazilo, jer je napalo našu decu i preko njih nas i pogodilo nas tako da smo zanemeli, poručio je patrijarh Porfirije okupljenima ispred Hrama Svetog Save u Spasovdanskoj litiji.

Um posustaje pred pokušajima svakog logičnog objašnjenja onoga što se dogoidlo, dodao je, prenosi RTS.