Foto: RTRS

Ranije danas, sveštenik Manastira Miholjska prevlaka, pozvao je policiju da se povuče s ostrva. Na ostvru je, sudeći po fotografijama i video snimcima, prisutan veliki broj ljudi, koji su se okupili da bi spriječili rušenje krstionice na vodi.

Inspekcija crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma za danas je bila najavila rušenja krstionice čije je rješenje o rušenju potpisao urbanistički građevinski inspektor Dragan Zejak.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Veliki broj vjernika sinoć se okupio ispred krstionice, s namjerom da molitvom sačuva svetinju, a svenoćno bdenje služio je Njegovo preosveštenstvo episkop dioklijski Metodije sa sveštenstvom.

Krstionica se nalazi u moru i predstavlja obnavljanje stare izgrađene prije više od 11 vjekova u sjedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, uspostavljene 1220. godine.

Tu se svakodnevno obavljaju krštenja i sve je više onih koji u ljetnom periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.

Krstionica je izgrađena skladu sa arhitekturom iz 9. vijeka i posvećena je Svetom Lovćenskom Tajnovidcu – Petru Drugom Petroviću Njegošu.

 

MOLITVA BRANI KRSTIONICU “SUZA NjEGOŠEVA”

U krstionici je služena prva Sveta arhijerejska liturgija uz prisustvo velikog broja vjernika, koji su se sabrali da molitvom odbrane svetinju od rušenja, najavljenog za jutros, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Liturgiju u krstionici služio je Njegovo preosveštenstvo episkop dioklijski Metodije, uz sasluženje mnogobrojnog sveštenstva.

Protojerej Miajlo Backović rekao je da je da je Njegoševa crkva na Lovćenu razrušena, a da ovu nisu dali, te zahvalio vjernicima koji su “od sinoć branili svetinju”, a i policajcima koji nisu htjeli da učestvuju u rušenju crkvice.

– Ovo je Crkva. Služili smo u njoj liturgiju i ona je osveštana. Od sada, ko takne u nju, takao je u svetinju, takao je u cijelu našu Crkvu – upozorio je sveštenik Backović i najavio da će vjernici fizičkim prisustvom nastaviti da čuvaju crkvicu od rušenja sve dok se ne nađe rješenje sa resornim ministarstvom.

Protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić podsjetio je Nikšićanina koji je, navodno, na tenderu dobio da ruši ovu svetinju, da je loše prošao svako ko je rušio Lovćensku kapelu, dodaje se u saopštenju.

– Niko ko ruši svetinju ne može dobro da završi. Stavljam mu na dušu da pazi šta radi, da ne kaže poslije da nije znao – poručio je protojerej-stavrofor Krivokapić.

Vladika Metodije je na kraju Svete liturgije podsjetio na Njegoševe stihove: “Udar nađe iskru u kamenu, bez njega bi u kam očajala”.

– To su riječi Lovćenskog Tajnovidca, koji govori o svjetlosti i iskri najdubljoj u svakoj tvari, pogotovu u čovjeku bogolikom. Ta iskra i ta svjetlost Hristova se bez udara i bez krsta, a mi se nalazimo u krstopoklonoj nedjelji u sred časnoga posta, ne bi mogla projaviti, ni naći svoj izraz na najljepši mogući način. Ne bi mogla da prosveti i prosvijetli cijelu tvorevinu. A to je poslanje i prizvanje naše – svakoga čovjeka i hrišćanina – rekao je Episkop dioklijski.

Vladika je rekao sabranima na službi da su upravo oni najljepša iskra ovog naroda, te napomenuo da je svako mjesto gdje se okupi narod sa sveštenstvom – Crkva.

Episkop Metodije je naglasio da Crkva nije vojna baza, kako neki misle, da ona postoji već 2.000 godina, a na ovom mjestu više od hiljadu godina, jer je Sveti Sava, osnivajući ovdje episkopiju, samo nastavio ono što je tu već postojalo.

Vladika Metodije prenio je okupljenima poruku Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da istraju i da se ne boje.

Episkop je poručio da je manastir Miholjska Prevlaka mjesto sabiranja, pomirenja, ljubavi i praštanja.