Foto: Tanjug

– Puna integracija zemalja zapadnog Balkana u evropski sistem vrijednosti važan je faktor sveukupne evropske stabilnosti – navodi se u zajedničkoj izjavi prihvaćenoj na samitu.

Učesnici su u završnoj izjavi naglasili da zemlje kandidati moraju ispuniti sve standarde EU, te pozvali na fleksibilnije i brže odvijanje pregovaračkog procesa.

Pozdravljen je Prespanski sporazum između Skoplja i Atini o promjeni naziva Makedonije u Sjevernu Makedoniju koji je otvorio mogućnost nastavka evroatlantskih integracija te zemlje.

– Takvi primjeri pokazuju put prema jačanju evropskih i evroatlantskih veza unutar regiona – ističe se u izjavi.

Samit u Tirani održava se nekoliko sedmica uoči samita čelnika EU početkom juna na kojem bi trebalo da bude donesena odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, zemljama koje su u statusu kandidata za članstvo u Uniji.

Ovogodišnji samit organizovao je predsjednik Albanije Ilir Meta, a uz supredsjedavajuće inicijative – hrvatskog i slovenačkog predsjednika Kolindu Grabar Kitarović i Boruta Pahora. Na skupu su učestvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, te predstavnici Sjeverne Makedonije i samoproglašenog Kosova, zemalja koje se nalaze u različitim fazama procesa približavanja EU.

Na skupu je učestvovala i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, te, kao počasni gost, poljski predsjednik Andžej Duda.

Riječ je o redovnom godišnjem zasjedanju predstavnika zemalja uključenih u inicijativu koju su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija.