Les smatra da će se Republika Srpska konačno odvojiti od Bosne i Hercegovine.

“Razlozi za to su dvostruki. Јedan je što su Srbi ekstremno nezadovoljni zajedničkim životom, osećaju da im je bezbjednost ugrožena pod politikom Sarajeva i duboko su povrijeđeni nametnutim odlukama, naročito tokom uprave Pedija Ešdauna, koja ih je dodatno odvojila od BiH”, istakao je Les u analizi za NIN.

Drugi razlog zbog koga će se odvajanje i dogoditi je promjena međunarodnog okruženja.

“Posljednjih dvadeset godina Zapad je imao nadmoć nad BiH i držao sve opcije zatvorenim, što znači da čak i ako su Srbi želeli da se distanciraju od Sarajeva, to im nije bilo dozvoljeno. Danas se Evropska unija suočava sa propadanjem i minimalnim uticajem koji ima u BiH zbog činjenice da ne planira proširenje. Interesovanje SAD za Balkan danas pada. To stvara situaciju u kojoj Srbi imaju priliku da poguraju svoju ideju odvajanja”, kaže Les.

Istakao je da je donedavno EU bila regionalni policajac, koji je tu odgovornost u poslednjoj deceniji preuzeo od SAD.

“Način na koji EU primoravala na realizaciju određenih politika tekao je s izgovorom sticanja članstva. Drugim riječima, EU je ovom regionu ponudila šansu da se pridruži toj organizaciji ako sahrani nacionalne frustracije. U nekom smislu je to čak i ostvareno”, dodao je Direktor tink tenka “Nova Evropa” i istraživač na Univerzitetu Kembridž.

Lesj je naglasio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić radi na postizanju kompromisa sa Prištinom, da umiruje Srbe u BiH, najviše zato što želi članstvo u EU.

“Međutim, ova faza istorije je sada gotova. EU je u stanju nepovratnog pada, pa je ponuda o članstvu povučena. EU ima malo da ponudi ovom regionu osim novca, pa samim tim nema ni autoritet”, zaključuje Les za NIN.