“Blagi, ali kontinuirani porast penzija karakteriše period posljednjih pet godina u kojima se Vlada Republike Srpske opredijelila za izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je omogućeno da se pored redovnog usklađivanja, ukoliko postoje realni izvori finansiranja, mogu vršiti i vanredna povećanja penzija”, navodi Milić.

Prema podacima penzijskog fonda, od januara 2013. do juna ove godine izvršeno je osam usklađivanja, odnosno povećanja penzija, tako da su u Republici Srpskoj penzije svim korisnicima prava povećane za oko 20 odsto.

“To je za naše ekonomske prilike znatan rast, koji je znatno veći i brži od rasta prosječne plate u Republici. To, naravno, nije dovoljno za znatnije poboljšanje standarda penzionera, ali je povećanje od 20 odsto poslije Makedonije, najveće povećanje penzija u državama nastalim na prostoru bivše SFRЈ, od kojih su neke, za pojedine godine iz ovog petogodišnjeg perioda, zbog ekonomske krize i recesije uvodile moratorijum na povećanje penzija, a neke čak zakonskim regulativama i smanjivale penzije”, ističe Milić.

U saopštenju Fonda PIO se navodi da je u ovom petogodišnjem periodu rast penzija u Sloveniji bio 5,65 odsto, Crnoj Gori 7,23, Federaciji BiH 8,5 odsto, u Hrvatskoj 9,75, Srbiji 10,75, u Republici Sropskoj su penzije uvećane za 19,76 procenat, te u Makedoniji za 27 odsto.

“Usklađivanjem penzija u proteklom petogodišnjem periodu Vlada Republike Srpske je, vodeći odgovornu ekonomsku politiku, uticala na poboljšanje materijalnog položaja najstarije populacije naših građana”, navodi se u saopštenju.

Iz penzijskog fonda podsjećaju da su sredstva za svako povećanje penzija obezbijeđena iz realnih izvora, najvećim dijelom iz prihoda po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

“Sa blagim, ali kontinuiranim povećanjem penzija u proteklih pet godina udio prosječne penzije u prosječnoj plati u Republici Srpskoj bio je sve povoljniji, odnosno veći, te je od 38,2 u 2012. godini povećan na 43,25 odsto, što je najpovoljniji odnos u proteklih 26 godina postojanja Republike Srpske”, ističu u Fondu PIO.

U saopštenju se navodi da prosječna penzija sa efektivnim radnim stažom u trajanju od 40 godina iznosi 537,70 KM, što čini 63,30 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj.