Foto: RTRS

– Ubrzan i održiv privredni razvoj može da riješi veliki broj problema u BiH koji sa sada čine nerješivim – dodao je Tegeltija.

On je istakao da već ima vrlo jasnu viziju programa i djelovanja Savjeta ministara, ali kako kaže prvo će ga predstaviti u PD Parlamentarne skupštine BiH. 

Tegeltija je rekao je da će u utorak odgovarati na pitanja Komisije za izbor i imenovanje Savjeta ministara.

– Biću spreman da u prvoj sedmici decembra izložim svoj program pred Parlamentu – rekao je Tegeltija.

Naglasio je da je otežavajuće za ovaj Savjet ministara blokada od godinu dana, te da će biti neophodno usvojiti budžet za 2020. godinu i u PD PS BiH usvojiti ono oko čega postoji saglasnost kako bi se ti procesi odblokirali, prije svega oni koji se odnose na finansijske sporazume.

Tegeltija je rekao je da Srpskoj pripadaju Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo transporta i komunikacija i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i tri mjesta zamjenika ministara.

Odgovarajući na pitanje o izmjenama Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Tegeltija je rekao da nema poseban komentar, ali da nije pristalica da se poslovnici mijenjaju po hitnom postupku uz veoma “čudan broj glasova koji je ovo podržao.

– Ovaj poslovnik u ovom trenutku ništa ne mijenja jer postoji dogovor političkih partija iz Srpske i FBiH. Međutim, ukoliko dođemo u situaciju da nema saglasnosti može biti teškoća i problema za Republiku Srpsku jer bi neki drugi mogli donositi odluku, umjesto onih koji su pobijedili na izborima – zaključio je Tegeltija.