Tegeltija je istakao da je EU za nabavku vakcina obezbijedila 13,7 miliona evra, od čega će 213.000 doza dobiti BiH.

On je zahvalio komesaru EU za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju što je lično došao da isporuči vakcine za BiH i Vladi Austrije posredstvom koje je izvršena isporuka ovih vakcina.

Tegeltija je, nakon sastanka sa Varheljijem i saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom na sarajevskom aerodromu, izjavio da u maju i junu očekuje značajnije količine vakcina koje treba da stignu u BiH.

– O tome smo govorili prethodne sedmice. U ovom trenutknu postoji dogovori da bi u maju i do kraja juna u BiH trebalo biti isporučeno više od 850.000 vakcina – rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare.

On je istakao da je vrlo važno da postoji kontinuitet u isporuci vakcine kako bi zdravstveni radnici mogli planirati vakcinaciju i da se prije jeseni, u ljetnjim danima, kada se očekuje slabljenje kovida 19 može vakcinisati veći broj građana BiH.

– Nama ostaje dalje da radimo i sa EU na nabavci novih doza vakcina. Očekujemo da i entiteti kroz svoje direktne nabavke obezbijede dodatne količine vakcina i, ukoliko isporuka vakcina po sistemu Kovaks bude išla prema planu kako je definisano za maj i jun, uvjeren sam da BiH ulazi u stabilan sistem vakcinisanja svih građana – rekao je Tegeltija.

On je zahvalio svima koji su pomogli da počne ovaj proces nabavke vakcina kroz EU mehanizam i da je uvjeren da će biti redovne isporuke.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime