Tegeltija je konstatovao da su odnosi BiH i Mađarske dobri i da se intenziviraju u svim oblastima. Naglasio je da dvije prijateljske zemlje nemaju otvorenih pitanja i izrazio opredijeljenost za dalji razvoj bilateralnih veza u obostranom interesu, a naročito za unapređenje ekonomske saradnje koja se može podići na viši nivo intenziviranjem kontakata privrednika, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Tegeltija je zahvalio Mađarskoj na kontinuiranoj podršci i pomoći BiH na evropskom putu i pozdravio novi prijedlog Evropske komisije za poboljšanje procesa pristupanja – Kredibilna perspektiva EU za zapadni Balkan, izrazivši nadu da će ova metodologija dati novi i snažniji zamah procesu proširenja EU.

Tegeltija je izrazio posebnu zahvalnost mađarskoj Vladi na dosadašnjoj pomoći u borbi protiv virusa korona, vrijednim donacijama zaštitne opreme, pi-si-ar testova i vakcina.

Na sastanku je, u svjetlu održavanja današnje regionalne konferencije o migracijama, razgovarano i o rješavanju pitanja u oblasti migracija. Tegeltija je naglasio da BiH nosi prevelik teret krize, te da je potrebna snažna pomoć EU i međunarodne zajednice u zaustavljanju kretanja migranata prema BiH.

Tegeltija je informisao sagovornika i o unutrašnjim odnosima u BiH, istakavši potrebu da se politička kriza u BiH rješava unutrašnjim dijalogom, bez nametanja rješenja sa strane, uz poštovanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.