– Daleko smo jedni od drugih i ovo će za mene lično biti neuspjeh svih nas u BiH, ali i za MMF ukoliko do petka, 8. januara, ne postignemo dogovor. Mislim da je najveći dio na MMF-u jer smatram da u pismu namjere postoje neki zahtjevi i neke mjere koji nisu direktno u vezi sa ciljevima ovog aranžmana. Čini mi se da se ovdje preklapaju neke obaveze koje BiH ima prema EU sa prethodnim mjerama koje se postavljaju u aranžmanu MMF-a – naveo je Tegeltija.

On je rekao da nema ozbiljnih zahtjeva za ozbiljne ekonomske reforme, što su najčešće teme aranžmana sa MMF-om, ali da postoje neka politička pitanja koja će vjerovatno biti riješena u nekom periodu.

– Ali, aranžman je suviše važan finansijski i svakako da bi se te mjere postavljene na tako oštar način ili u ovako kratkom periodu riješile. Moj je poziv i vladama entiteta i MMF-u da pažljivo pregovaraju i izaberu najbolje rješenje koje će biti u interesu BiH, prije svega privrede, zdravstvenog sektora, pa onda i svih građana BiH i da napravimo taj aranžman. Svakako će se on sprovesti u naredne tri godine i nema razloga da se na samom početku pregovora zablokiramo, po mom mišljenju, da to malo grubo nazovem, ipak nekim političkim temama – izjavio je Tegeltija za “Nezavisne novine”.

On je dodao da su svi pregovori o svim aranžmanima MMF-a teški, traju duže nego što se planira, ali svaki put su pravljeni različiti dogovori, kompromisi, tražena su najbolja rješenja i svaki put postizana saglasnost.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime