On je naglasio da je to tehnička stvar, ali da bi trebalo da se definiše kako da se organizuju sjednice VSTS-a, jer potpredsjednici nemaju samostalnost i njegovom ostavkom prestaje i njihov mandat.

– Vrijeme podnošenja ostavke, odnosno predavanja na protokol treba da odredite vi i kažete kada je najzgodine da se ostavka preda na protokol, a što se mene tiče mogu to učiniti odmah – rekao je Tegeltija, obraćajući se članovima Savjeta.

On je napomenuo da nakon njegove ostavke treba da se desi izbor novih članova i izbor rukovodstva VSTS-a.

Tegeltija je podsjetio da je na konferenciji za novinare, čiji sadržaj ne želi da ponavlja, pozvao neke članove da podnesu ostavke i da je na njima da odluče o tome šta će učiniti.

– Vi me obavijestite kada želite da podnesem ostavku. O ostavci i razlozima sam dovoljno rekao i ništa se u međuvremenu nije promijenilo što bi me u tome razuvjerilo – rekao je Tegeltija.

Tegeltija je dodao da je umoran i da iz VSTS-a izlazi sa dva osjećaja.

– Izlazim sa osjećajem nezadovoljstva zbog društa i pravne situacije u kojoj smo se našli, ali i zadovoljstva što je na površinu isplivalo i ono o čemu sam ranije pričao. Neki su smatrali da je to moja odbrambena taktika – rekao je on.

Tegeltija je napomenuo da je prijava predata Tužilaštvu BiH i da će ova institucija istražiti prijavu nezakonitog prisluškivanja.

On je pozvao kolege da javno kažu da li je ikoga od njih na bilo šta prinuđivao da učini, a što nije u skladu sa zakonom.

– Imamo situaciju koja je teška i u kojoj će puno zavisiti ne samo od nas nego i od ukupnog ambijenta u kome živimo. Kako bilo koji građanin da očekuje pravičan postupak, ako se odluke donose na bazi pritisaka, percepcije i sugestije van institucija. Kako dalje da radite – na vama je, ali pravni sistem treba da funkcioniše na pravnim, a ne percepcijskim osnovama – poručio je Tegeltija.

On je podsjetio da je 95 odsto odluka u VSTS-u doneseno jednoglasno.

Tegeltija je najavio da nakon sjednice ide na godišnji odmor i zamolio kolege da ga obavijeste kada da ostavku preda u Sekretarijat Savjeta.

Nakon obraćanja je napustio sjednicu, a predsjedavanje je preuzela Sanela Goršanović Butigan.

Članovi VSTS-a raspravljaju o tome da li Tegeltija formalno ostavku treba da preda odmah ili treba sačekati sredinu februara kada bi trebali da se izaberu i novi članavi ove institucije i predsjednik i dva predsjednika.

Mišljenje o tome kako izaći iz ove situacije zatraženo je od pravnog tima VSTS-a.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime