Foto: SRNA

Podsjećamo, Predstavnički dom je na sjednici 11. januara ove godine usvojio Inicijativu Denisa Zvizdića iz SDA jer su u drugom krugu glasanja opozicioni poslanici iz Republike Srpske bili uzdržani i tako omogućili njen prolaz, dok su poslanici SNSD-a i koalicionih partija bili protiv. Nadležne institucije Srpske poručuju da su svojinsko-pravni odnosi u nadležnosti entiteta, a ne BiH.

Čim je Inicijativa usvojena znalo se da je osuđena nauspjeh, jer bez podrške Republike Srpske, zajedničke institucije ne mogu raspolagati vojnom imovinom. Inicijativa Denisa Zvizdića suprotna je ustavnim nadležnosti entiteta i BiH, ne donosi ništa dobro u raspodjeli neperspektivne vojne imovine, kaže predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija koji ima rok do 11. februara da pripremi zakon.

– Ako se želi napraviti neki zakon, on može dobiti neku prostu većinu u Savjetu ministara ali ne može nikako u Parlamentarnoj skupštini. Јa ću sve uraditi da ovo zakonsko rješenj,e koje pravi podjele u BiH, ne dobije podršku u Savjetu ministara – istakao je Tegeltija.

Stav Zorana Tegeltije znači da nema ništa od otimanja nadležnosti entitetima. Inicijativa je besmislena i nepotrebna jer i bez zakona koji traži Denis Zvizdić, neperspektivne vojne lokacije se dodjeljuju na upravljanje i korištenje lokalnim zajednicama.

U SNSD-u kažu da je glasanje o spornoj inicijativi pokazalo ko je spreman da slijedi SDA.

– Radi se o inicijativi koja, ko god zna političke odnose u BiH, ne može da doživi uspjeh. Ona u suštini služi za dnevno političke svrhe, a nama je u Srpskoj još jedan indikator ponašanja SDS-a, PDP-a, a sada vidimo i DNS-a, kada je u pitanju zaštita nacionalnih interesa Srpske – kazala je Snježana Novaković Bursać.

DNS-ov Nenad Nešić očekuje da Savjet ministara neće predložiti zakon suprotan interesima Republike Srpske, a to što je svojom uzdržanošću, kao što su i poslanici SDS-a i PDP, dozvolio da prođe prijedlog koji to traži, pravda nedostavljanjem mišljenja Vlade Srpske po tom pitanju.

I bez tog mišljenja, poznato da je sva imovina, uključujući perspektivne i neperpsketivne vojne lokacije, vlasništvo Srpske koje nisu uknjižene na BiH.

– Svojinsko-pravni odnosi su u isključivoj nadležnosti Srpske. To znači da BiH nema nadležnost u toj oblasti što je jasno navedeno u mišljenju Venecijanske komisije i čitavog niza sudskih odluka – rekao je pravobranilac Republike Srpske Milomir Govedarica.

Najbliže dogovoru o raspodjeli državne i vojne imovine bilo je 2009. kada je u Banjaluci usaglašeno da se na BiH knjiži samo imovina potrebna za rad bh. institucija. Sve ostalo, uključujući i neperspektivnu vojnu imovinu, pripalo bi nižim nivoima vlasti. A, ukoliko vojne lokacije više ne budu trebale OS BiH, prešle bi u vlasništvo entiteta gdje se nalazi.

Međutim, taj dogovor nikada nije pretočen u zakon. Umjesto toga, Zvizdić i njegova partija hoće da se raspolaganje svom imovinom uredi bh. zakonom.

– U BiH dominiraju inicijative koje su u suprotnosti sa zakonima i koje idu u pravcu novih podjela u BiH, a ne one koje žele da se dođe do rješenja. Ono što je poražavajuće je da te inicijative prolaze uz podršku opoziconih poslanika i Srpske – rekao je Zoran Tegeltija.

Ako znamo da je jedan od tzv. “5+2“ uslov za zatvaranje OHR-a, prihvatljivo i održivo rješenje raspodjele vojne imovine, onda inicijativu Denisa Zvizdića, koja će bez sumnje završiti neuspjehom, možemo da tumačimo kao svjesnu namjeru SDA da se to pitanje ne riješi i time opravda ostanak visokog predstavnika u BiH.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime