Tegeltija je istakao da je poziv BiH za članstvo u ovom projektu, koji se nekada zvao Mini Šengen, od samog početka otvoren za BiH, te da pored BiH, nažalost ni Crna Gora nije prihvatila pristup, iako je novi crnogorski premijer Dritan Abazović iskazao želju da pristupi, a i prisutan je na Samitu.

– Јa sam ovdje jer znam da gotovo sva poslovna zajednica u BiH želi da bude dio projekta Otvoreni Balkan i većina političara, pa da kažem i entiteta je opredijeljena da pristupi ovom projektu. Tu sam i da prenesem poruku članovima Otvorenog Balkana da se BiH priprema i želi da što prije postane član – rekao je Tegeltija za RTRS. 

– Nadam se da će oni članovi Predsjedništva koji su protiv, promijeniti odluku i razumjeti koliko je ovaj projekat važan za poslovnu zajednicu i građane BiH i da će nam dati priliku, ne predsjedavajućem Savjeta ministara, nekom od ministara da bude član, već poslovnoj zajednici i građanima da koriste benefite iz ovog projekta – rekao je Tegeltija.Foto: RTRS

Foto: RTRS

Tegeltija je poručio da je u BiH poslovna zajednica za članstvo, za to je i najveći dio političkih grupacija, a postoji samo mali broj političara koji se suprotstavljaju ovom projektu.

– Јa ih pozivam i očekujem da Predsjedništvo u relativno kratkom roku donese odluku o pristupanju BiH Otvorenom Balkanu – rekao je Tegeltija.

U srijedu počinje oficijelni dio samita, a učesnicima će se obratiti evropski komesar Oliver Varhelji i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Očekuje se potpisivanje više spporazuma iz oblasti obrazovanja, kulture, i saradnje poreskih službi.